clinica stomatologica în Giurgiu

Efecte secundare ale medicamentelor asupra sănătăţii orale

[ad_1]

Efecte secundare ale medicamentelor asupra sănătăţii orale

Organismul reprezintă un complex de funcţii care acţionează în vederea menţinerii stării de armonie, de sănătate.

Datorită unor factori externi sau interni, uneori, capacitatea de apărare sau de funcţionare normală a organelor poate să scadă.

De aceea pentru optimizarea activităţilor poate fi necesară administrarea de medicamente.

Medicamentele reprezintă substanţe ce se folosesc pentru a influenţa o stare patologică, cu scopul de a redobândi sănătatea.

Pe de altă parte, pe lângă rolul de a trata patologiile, medicamentele pot să fie utilizate şi ca adjuvanţi, în optimizarea unor funcţii.

Un medicament este compus din următoarele :

  • Principiul activreprezintă substanţa ce are ca scop producerea unui efect metabolic sau imunologic pentru a ajuta la optimizarea sau restabilirea funcţiei alterate. Este substanţa de bază care are efect terapeutic.

  • Excipienţisunt substanţele adjuvante care nu prezintă efect terapeutic asupra organismului. Aceste componente nu influenţează cu nimic calităţile terapeutice ale preparatului. Rolul lor este de a menţine compoziţia chimică şi de a ajuta la pasajul substanţei active acolo unde este de dorit să acţioneze.

Fie că sunt de origine animală, vegetală sau că sunt produse, industrial, sintetic, merea majoritate a medicamentelor se însoţesc şi de efecte secundare, ce pot să apară cu o anumită frecvenţă.

Nu este o regulă ca medicamentele să producă reacţii secundare dar, pentru a nu intra în panică, pacientul trebuie să consulte prospectul pentru a şti cum să acţioneze în caz de efecte adverse.

Dintre efectele secundare ale medicamentelor ce se repercută asupra cavităţii orale, menţionăm :

  • Senzaţia de uscăciune a mucoaselor – unele medicamente reduc fluxul salivar iar ca efect, mucoasele acoperitoare devin uscate. Această stare îngreunează masticaţia, fonaţia şi deglutiţia.Complicaţiile senzaţiei de uscăciune a gurii sunt apariţia de fisuri, ulceraţii şi înroşirea tegumentelor.
    Medicamentele care pot să producă acest efect secundar sunt antihistaminicele, decongestionantele, analgezicele, diureticele, antihipertensivele sau antidepresivele.

  • Sângerările gingivale sau gingivoragiile – gingiile devin inflamate, mai sensibile şi pot să sângereze în timpul periajului sau chiar spontan. Incriminate în aceasta ar fi medicamentele a căror substanţă activă generează reacţii de hipersensibilitate pacientului.
    Inaintea administrării medicamentelor trebuie citit prospectul, pentru a evita situaţiile neplăcute.
    De asemenea, pacientul trebuie să specifice de fiecare dată dacă prezintă hipersensibilitate la anumite substanţe, pentru a putea fi găsiţi înlocuitori pentru medicamentul în cauză.

  • Coloraţii sau modificări ale smalţului– tetraciclina este incriminată în a produce astfel de modificări în cazul în care este administrată copiilor sub 10 ani sau pacientelor gravide.
    Smalţul copiilor care au intrat în contact cu această substanţă este galben şi poros.
    Smalţul normal este dur, format din cristale de hidroxiapatită ce îi conferă rezistenţă în faţa agresiunilor. Un smalţ ce a fost expus la tetraciclină pierde din substanţa dură, devine mult mai poros astfel mult mai susceptibil în faţa atacului bacterian şi a degradării.

Acestea sunt doar unele din multiplele efecte secundare care pot să apară într-o mică sau mai mare măsură în urma administrării pe cale orală a medicamentelor.

Pacientul are datoria să menţioneze alergiile la diferite substanţe pentru a preveni situaţiile în care are de suferit de pe urma tratamentului.

phone22

Programari la telefoanele:

0722463368

0735498977

0314313113

(Luni-Sambata 09.oo-20.oo)

Let’s block ads! (Why?)

[ad_2]

Source link