clinica stomatologica în Giurgiu

Stomatita nicotinică

[ad_1]

Stomatita nicotinică

Stomatita nicotinică, adesea numită și stomatita fumătorului, este o leziune ce se observă la nivelul palatului gurii, cauzată de căldura extremă în acestă regiune, cel mai frecvent datorită fumatului.

Stomatita nicotinică este, de obicei, observată la fumătorii de pipă, de țigări din foi de tutun sau de țigarete.

Apariția acestei leziuni este legată de durata și amploarea obiceiurilor favorizante, necesitând o expunere pe termen lung.

Atât bărbații, cât și femeile pot dezvolta acest timp de stomatită în mod egal, însă se observă o frecență mai mare în cazul sexului masculin, aceștia fiind iubitori mai mari de pipă decât femeile.

Această leziune a palatului este diagnosticată adesea la examinarea de rutină a cavității orale, deoarece, de obicei, nu cauzează simptome.

Uneori se poate manifesta printr-o ușoară iritație.

Adesea, pacienții nu-și dau seama de leziune sau afirmă că o au de mai mulți ani, fără sa apară modificări sau simptome deranjante.

Inițial se observă o roșeață a palatului dur și, uneori, și a palatului moale adiacent. Cu timpul, palatul devine alb, cu un aspect crăpat. În mod caracteristic, există numeroase puncte roșii împrăștiate. Acestea sunt orificiile inflamate de deschidere ale canalelor glandelor salivare minore.

Dacă o proteză este în mod normal purtată în timpul fumatului, atunci mucoasa de sub aceasta nu este afectată. În cazurile severe, la nivelul mucoasei poate apărea fisurarea și poate dezvolta aspect de „strat de lac uscat”. Alte modificări asociate cu utilizarea tutunului care pot fi evidente sunt colorarea extrinsecă brună sau neagră a dinților din cauza gudronului și a altor componente din fumul de țigară.

Cum este diagnosticată stomatita nicotinică?

Stomatita nicotinică este diagnosticată clinic pe baza modelulului de pe palat și aspectului tipic alb „crăpat” cu punctele roșii.

Biopsia este indicată doar în cazul în care apar zone de ulcerație sau eritroplazie locală.

În aceste cazuri biopsia este necesară pentru a exclude displazia (leucoplazia orală) sau cancerul oral.

Tratamentul stomatitei nicotinice

Singurul tratament este de a renunța la fumat. Se observă modificări pozitive în 1-2 săptămâni.

Fără renunțarea la fumat, remisia spontană a acestei stomatite este puțin probabilă.

Orice zone persistente sau suspecte ar trebui să fie supuse unei biopsi. Examinarea periodică a gurii este necesară datorită riscului de apariție a cancerului oral la fumători.

Prevenție

Pentru a preveni riscul de stomatita nicotinică este indicat să:

  • Nu fumați țigări și nu utilizați produse cu nicotină. Tutunul și produsele cu nicotină pot să crească riscul și pentru alte stări patologice, cum ar fi afecțiunile pulmonare și cardiace. Țigările electronice, mestecatul tutunului și alte produse similare conțin, de asemenea, nicotină. Adresați-vă medicului dumneavoastră pentru informații dacă aveți nevoie de ajutor pentru a renunța la fumat.
  • Nu beți lichide fierbinți. Lichidele fierbinți pot agrava stomatita de tutun. Lăsați lichidele să se răcească înainte de a le bea.
  • Vizitați medicul dentist la fiecare 6 luni pentru igienizări și îngrijire preventivă.

În ziua de azi, stomatita nicotinică este tot mai rar întălnită, deoarece consumul de pipă s-a redus considerabil, însă, consumul de țigări este în continuă creștere, putând determina alte boli mai grave în comparație cu această leziune minoră.

Let’s block ads! (Why?)

[ad_2]

Source link