clinica stomatologica în Giurgiu

Complicațiile dentare ale pacienților cu tulburări alimentare

[ad_1]

Obiceiurile alimentare pot juca un rol important în sănătatea orală. Schimbările la nivelul cavității orale sunt de multe ori primele semne fizice ale unei tulburări alimentare.

Obiceiurile dăunătoare și deficiențele nutriționale care însoțesc adesea tulburările alimentare pot avea consecințe severe asupra sănătății dentare.

Fără o nutriție corespunzătoare, gingiile și alte țesuturi moi de la nivelul cavității bucale pot sângera ușor.

De asemenea, glandele salivare pot crește în volum, ducând la scăderea fluxului salivar și la uscarea mucoaselor.

Vărsăturile frecvente poate afecta și dinții. Acest lucru se datorează faptului că atunci când acidul gastric puternic ia contact în mod repetat cu dinții, smalțul acestora poate fi deteriorat până la punctul în care dinții își schimbă culoarea, forma și lungimea.

Marginile dinților devin subțiri și se rup ușor. Alimentele sau băuturile reci sau calde pot devenii greu de suportat la pacienții cu smalțul astfel distrus.

Tipuri de tulburări alimentare care pot afecta sănătatea orală:

Anorexia – în mod obișnuit, aceasta implică o teamă extremă de a crește în greutate. Chiar dacă acești indivizi pot fi foarte slabi sau chiar subponderali, ei se văd „grași”.

Aceștia pot încerca să atingă sau să mențină ceea ce cred că este greutatea lor corporală perfectă, înfometându-se.

De asemenea, practică exerciții fizice într-un mod excesiv. Alții mănncă cantități mari de mâncare la o singură masă și apoi încearcă să scape de mâncarea și caloriile ingerate, forțându-se să vomite sau prin utilizarea necorespunzătoare a laxativelor.

Bulimia – Este printre cele mai cunoscute tulburări alimentare și este caracterizată, ca și anorexia, precum teama de a fi supraponderal.

Dar include, de asemenea, perioade ascunse de supraalimentare, care pot apărea de mai multe ori pe săptămână sau chiar de mai multe ori pe zi. În timpul acestor perioade, persoanele pot consuma și până la 1500-2000 de calorii la o singură masă, după care aceștia se simt vinovați, deprimați și recurg la diverse metode prin care să scape de aceste calorii, precum: provocarea vărsăturilor, folosirea laxativelor sau înfometarea.

La nivelul cavității orale se pot observa:

Leziuni traumatice la nivelul palatului și orofaringelui care sunt cauzate de inserarea de obiecte pentru a induce vărsăturile.

Apar semne de deficiențe nutriționale, cum ar fi cheilita angulară, candidoză, glosită și ulcerații ale mucoasei orale.

Persoanele cu tulburări de alimentație prezintă, de asemenea, o gură uscată datorită deshidratării sau medicamentelor xerogenice, cum ar fi antidepresivele și anxioliticele.

Acestea prezintă un risc crescut de carie datorită xerostomiei și afectării capacității de tamponare a salivei, la care se adaugă și faptul că bulimicii tind să consume alimente bogate în carbohidrați rafinați, sucuri de citrice și băuturi dietetice carbogazoase.

Eroziunea dentară apare datorită vărsăturilor repetate și devine evidentă la aproximativ șase luni de la debut, afectând în principal, fețele palatinale ale dinților frontali maxilari, dar nu numai.

Această eroziune în cele din urmă subminează fețele palatinale și duce la fracturi incizale.

Contactele ocluzale erodate duc, de asemenea, la pierderea dimensiunii verticale. Hipersensibilitatea dentară este frecventă, iar pierderea densității osoase crește riscul de fractură a maxilarului în timpul extracțiilor.

Let’s block ads! (Why?)

[ad_2]

Source link