clinica stomatologica în Giurgiu

Geminația

[ad_1]

Tulburările dentare de dezvoltare pot fi din cauza anomaliilor în diferențierea laminei dentare și a germenilor dentari (anomalii de număr, dimensiune și formă) sau a acelor anomalii care au legătură cu formarea țesuturilor dure dentare (anomalii de structura).

Tulburările dentare de dezvoltare nu sunt numai congenitale, ci pot fi și moștenite, dobândite sau idiopatice.

Termenii „dinte dublu”, „formațiuni duble” sau „dinți contopiți”sunt adesea folosite pentru a descrie geminarea și fuziunea, ambele fiind anomalii de dezvoltare primară ale dinților.

Mugurele dentar este un grup de celule care în cele din urmă formează un dinte. Fiecare mugure sau germene va forma în mod normal un singur dinte. Geminarea apare atunci când un singur mugure se împarte și formează doi dinți. Dintele rezultat are două coroane, dar o singură rădăcină. Pe arcada dentară apare ca un singur dinte.

Geminația este foarte des confundată cu fuziunea (doi dinți se unesc pentru a deveni unul), dar pot fi diferențiate prin faptul că cei geminați vor avea o singură rădăcină și un canal, în timp ce la dinții fuzionați, vor exista rădăcini și canale independente.

Geminația dentară este mai frecvent observată la dinții temporari decât la dinții permanenți. Incisivii superiori sunt dinții cei mai des afectați de această anomalie.

Principala cauză a geminației nu este cunoscută, dar există o serie de factori care pot fi incriminați de apariția acesteia:

– Deficiența de vitamine

– Dereglări hormonale

– Orice tip de infecție sau inflamație situată în apropierea mugurilor dentari în timpul dezvoltării dintelui

– Aportul crescut de medicamente

– Orice boală ereditară

– Radioterapia care produce vătămarea germenului dinților în creștere

Implicațiile dentare ce pot apărea în cadrul acestei anomalii sunt:

Dinții pot fi aliniați greșit ceea ce poate provoca dificultăți în masticație și vătămarea structurilor adiacente

Prezența unei coroane mari poate cauza o problemă în alinierea dinților ceea ce duce la înghesuire

Simetria arcului dentar poate fi compromisă datorită coroanei lărgite

Șanțul care delimitează cele două porțiuni ale coroanei poate compromite aspectul pacientului în cazul implicării dinților anteriori

Erupția dintelui adiacent poate fi obstrucționată

Șanțurile care marchează cele două porțiuni ale coroanei pot oferi o nișă pentru acumulare plăcii bacteriene și a resturilor, făcând astfel dinții sensibili la cariile dentare

Sănătatea parodontală este, de asemenea, la risc din cauza acumulării plăcii dentare.

Tratamentul pentru dinții geminați variază. Dacă dintele este mic, medicul dentist poate recomanda neintervenirea asupra acestuia. Dacă dintele geminat este atât de mare încât provoacă probleme la nivelul cavității bucale, poate fi necesar să fie extras.

După o extracție, medicii stomatologi au diverse metode de înlocuire a dintelui. Acestea includ punțile și implanturile dentare.

Punțile dentare sunt dinți protetici care sunt ancorați de către dinții adiacenți, în timp ce implanturile dentare sunt dinții protetici care sunt implantați chirurgical în maxilar.

Dinții geminați sunt neobișnuiți, dar pot fi tratați. După ce dinții dvs. sunt examinați, împreună cu starea dvs. generală, medicul stomatolog poate determina care, dacă este cazul, dintre aceste tratamente este potrivit pentru dvs.

Let’s block ads! (Why?)

[ad_2]

Source link