clinica stomatologica în Giurgiu

Antibiograma. Utilitatea în stomatologie

[ad_1]

image_pdfimage_print
Antibiograma. Utilitatea în stomatologie

Cavitatea orală este cel mai septic mediu al organismului, caracterizat de o largă varietate de bacterii ce colonizează atât suprafeţele dure dentare cât şi pe cele moi, gingivale sau mucozale.

Organismul încearcă mereu să lupte împotriva bacteriilor prin unele elemente sanguine sau mijloace locale de apărare.

Uneori, însă, capacitatea de apărare a acestuia scade, în condiţii de imunodepresie sau de concentraţie bacteriană crescută.

Organismul nu mai face faţă atacului bacterian iar acestea din urmă vor prolifera. In această etapă, singura cale de a opri înmulţirea bacteriilor este prin tratament cu antibiotice.

Spre exemplu, boala parodontală este un proces cronic de distrucţie osoasă ce are ca factori determinanţi un număr crescut şi variat de bacterii.

Acestea se unesc într-un biofilm, o structură complexă responsabilă de distrucţia tisulară.

Pentru a şti ce tip de bacterii au colonizat suprafeţele orale şi pentru a interveni ţintit, antibiograma este testul de laborator care ajută medicul în determinarea tipului de antibiotic ce va trebui administrat.

Ce este antibiograma?
  • Prin antibiogramă se înţelege testarea sensibilităţii unei tulpini bacteriene izolate dintr-un produs patologic faţă de diverse antibiotice.
  • Astfel se caracterizează capacitatea acestora de a opri dezvoltarea microbiană şi de a da informaţii pentru selectarea celui sau celor mai active antibiotice faţă de microorganismul testat.

Introducerea unui antibiotic în terapie este o mare responsabilitate medicală, cerând respectarea unor condiţii bine determinate:

  • Antibiograma se face după stabilirea diagnosticului, prin recoltarea, izolarea şi prin identificarea agentului patogen.
  • In cazuri de extremă urgenţă, se poate administra un antibiotic (înainte de efectuarea antibiogramei) dar numai după recoltarea produselor patologice.
  • Tratamentul se realizează în funcţie de rezultatele date de antibiogramă, alegând antibioticul cel mai eficient, adică faţă de care bacteria izolată are cea mai mare sensibilitate.
  • Antibiograma trebuie repetată dacă tratamentul cu antibiotice este de durată mai lungă; aceasta este necesară deoarece agentul patogen poate să câştige rezistenţă faţă de antibioticul utilizat.
  • De asemenea, în cursul tratamentului poate să apară, în cazuri mai rare, suprainfecţia cu bacterii din altă clasă,asupra cărora antibioticul actual nu este eficient

Principiul antibiogramei constă în capacitatea antibioticelor de a împiedica multiplicarea bacteriană, fenomen cunoscut ca efect bacteriostatic.

Antibiograma este utilă şi indispensabilă nu numai în infecţiile date de boala parodontală ci şi în alte patologii generale.

Antibioticele sunt divizate în mai multe clase deci au efecte diferite asupra bacteriilor. Unele au proprietatea de a stopa multiplicarea lor şi se numesc bacteriostatice iar altele omoară bacteriile şi se numesc bactericide.

Dozarea corectă a antibioticelor este necesară pentru a evalua eficienţa unui tratament. Astfel se poate stabili dacă concentraţia unei substanţe se menţine în organism la un nivel activ şi permite controlul modului si ritmului de administrare.

Antibiograma este una dintre cele mai utile determinări de laborator care aduce informaţii preţioase privind atitudinea medicului în terapia cu antibiotice.

Antibiogramele se vor repeta ori de câte ori o dictează evoluţia clinică după tratamentul cu antibiotice şi eventual se vor utiliza asociaţii de antibiotice pentru a obţine un efect terapeutic mai prompt şi prevenirea instalării rezistenţei bacteriei la antibiotice.

This article passed through the Full-Text RSS service – if this is your content and you’re reading it on someone else’s site, please read the FAQ at fivefilters.org/content-only/faq.php#publishers.
Recommended article: The Guardian’s Summary of Julian Assange’s Interview Went Viral and Was Completely False.

[ad_2]

Source link