clinica stomatologica în Giurgiu

Hepatita C și raportul cu cabinetele stomatologice

[ad_1]

image_pdfimage_print
Hepatita C și raportul cu cabinetele stomatologice

Ficatul este un organ parte a sistemului digestiv cu multiple roluri, între care cele mai importante sunt legate de metabolism.

Participă la stocarea şi mobilizarea proteinelor și glucidelor, sintetizează unele elemente ale sângelui, fluid pe care îl și purifică.

Neutralizează compușii toxici pătrunși în organism, deci are un rol major în menținerea imunității.

Hepatita C este o boală infecțioasă dobândită în urma contactului cu VHC (virusul hepatitei C). Uneori, boala poate să rămână latentă, să nu se manifeste și să evolueze înspre formele sale cele mai grave, ciroza hepatică sau cancer.

Transmiterea virusului hepatitei C

Calea principală de transmitere a VHC este prin contactul direct cu sângele infectat.

Există câteva situații generale, clasice, care pot genera infectarea cu VHC. Pacienții se alfă într-o grupă de risc dacă întrunesc cel puțin una din următoarele condiții:

  • Au suferit o transfuzie de sânge

  • Dacă suferă de insuficiență renală cronică și se află sub tratament de hemodializă

  • Dacă și-au efectuat tatuaje sau piercinguri iar instrumentarul nu a fost sterilizat corespunzător și a rămas contaminat cu VHC de la o persoană anterioară

  • Dacă au folosit la comun cu o persoană infectată un aparat de ras sau forfecuțe

  • Persoanele care consumă droguri injectabile sunt cele mai expuse la a fi contaminate cu VHC. Seringile și acele folosite de aceștea nu sunt sterile iar utilizarea lor la comun din rațiuni economice produc îmbolnăviri în masă.

  • Persoanele care întrețin relații sexuale cu parteneri multipli sunt și ele considerate ca aparținând grupei de risc

In cazul malfuncționării ficatului, apar o serie de semne care îndrumă pacientul spre medicul specialist.

Totuși, puține din persoanele infectate cu VHC prezintă un tablou clinic evident, sugestiv pentru a le încadra în tiparul acestei boli. Câteva dintre semnele cele mai frevente ale hepatitei C sunt:

  • Icterul – reprezintă colorarea în galben a tegumentelor și a mucoaselor. Pacientul este palid, galben iar starea generală este alterată. Această culoare se datorează degradării și secreției deficitare a bilirubinei.

  • Stare generală alterată – tonusul pacientului este scăzut, acesta relatează că se sime rău fără însă a putea preciza sau identifica punctul de plecare.

  • Scăderea în greutate – simptomele de disconfort sau ușoară durere scad apetitul, astfel pacientul pierde din greutate într-un timp relativ scurt.

  • Greața, oboseala musculară sau durerile articulare sunt și ele semne nespecifice care pot veni în completarea diagnosticului de hepatită C.

Hepatita C și cabinetele de medicină dentară

Virusul hepatitei C poate să se inoculeze prin mucoasele orale sau conjunctive.

Instrumentele, mai ales cele rotative cum sunt turbinele, pot să împraștie pe o distanță considerabilă materiile organice infectate ale pacienților cu hepatita C.

Numărul mare de pacienți ce calcă pragul cabinetelor dentare cresc considerabil riscul de a transmite această patologie.

Insă, prin măsuri stricte de igienă, asepsie, antisepsie, ce include sterilizarea instrumentarului folosit dar şi curăţarea minuţioasă a suprafeţelor cu care intră în contact medicul şi pacientul riscul scade considerabil.

Spre deosebire de celelalte două hepatite larg răspândite la nivel global, de forma A şi B, care dispun de soluţii pentru imunizare, împotriva hepatitei C nu există încă un vaccin profilactic.

Let’s block ads! (Why?)

[ad_2]

Source link