clinica stomatologica în Giurgiu

Nervii cranieni şi funcţiile acestora

[ad_1]

image_pdfimage_print
Nervii cranieni şi funcţiile acestora

Nervii cranieni descriu traseele prin intermediul cărora creierul analizează, controlează şi gestionează informaţiile primite de la structurile aflate în principal la nivelul capului şi gâtului.

Aceştia părăsesc cutia craniană prin anumite orificii, fisuri sau canale şi se distribuie structurilor din organism. 

Nervul I – olfactiv

Acesta transmite senzaţiile şi informaţiile de la nivelul mucoasei nazale dar şi reacţiile la prezenţa substanţelor nocive la acest nivel.

Traumatismele sau anumite patologii precum sinuzita sau rinita pot deteriora sau leza ireversibil capacitatea nervului de a mai transmite informaţiile către centrii superiori de analiză.

Nervul II – optic

Reprezintă nervii căilor vizuale iar prin lezarea acestora se pot produce efecte precum pierderea temporară, permanentă, unilaterală sau completă a vederii, în funcţie de factorul cauzator al leziunii căilor optice. Tumorile regăsite la acest nivel pot de asemenea comprima structurile nervoase iar prin localizarea lor anterioară sau posterioară pot să producă de la senzaţia de jenă până la pierderea vederii.

Nervul III – oculomotor

Este responsabil de mişcarea globilor oculari. Afectarea acestei perechi de nervi poate să producă strabism sau căderea pleoapei, numită medical ptoză palpebrală. Asimetriile din regiunea oculară pot să fie date de malfuncţionarea acestor nervi.

Nervii IV şi VI 

Aceștia pot să producă strabism convergent, respectiv divergent atunci când sunt lezaţi. Strabismul convergent apare atunci când pacientul se uită cu ochii încrucişaţi, iar cel divergent când pacientul priveşte cu un ochi sau cu ambii spre exteriorul, lateralul orbitei.

Nervul V  - trigemen

Este responsabil de transmiterea senzaţiei tactile, termice şi dureroase de la nivelul tegumentelor. Astfel, acest nerv preia informaţii şi de la nivelul buzelor, conjunctivelor oculare şi ai muşchilor implicaţi în masticaţie.

Nervul VII- facial

Această pereche de nervi preiau informaţii motorii de la nivelul frunţii, permiţând încreţirea acesteia dar şi de la nivel ocular în momentul strângerii din ochi.

Transmit de asemenea mişcările buzelor în fluierat şi din punct de vedere senzitiv, preiau informaţiile de la porţiunea anterioară a limbii.

Nervul VIII 

Este responsabil cu menţinerea echilibrului pacientului. Orice lezare a acestui nerv se soldează cu probleme de păstrare a posturii în momentul închiderii ochilor.

Nervul IX 

Acesta inervează parotida şi faringele. Senzaţia de greaţă este diminuată sau se pierde în momentul afcetării acestui nerv.

Nervul X 

Se întinde atât la nivelul capului şi gâtului cât şi la nivelul abdomenului şi toracelui. Prin deficienţa muşchilor laringieni se produc modificări ale sunetelor modelate de corzile vocale. La nivel toracal, malfuncţionarea acetui nerv poate să ducă la apariţia aritmiilor cardiace.

Nervl XI 

Acesta este de asemenea responsabil de menţinerea posturii, prin inervarea muşchilor spatelui precum trapez.

Nervul XII 

Este responsabil cu inervarea muşchilor limbii şi afectarea acestuia produce devieri ale limbii. In nevralgia acestui nerv avem senzaţia de arsură a limbii, aceasta ustură în momentul ingerării de condimente iar la baza gâtului avem senzaţie dureroasă.

Unele afecţiuni ale nervilor fac parte din cadrul sindroamelor, patologii complexe ce se tratează mutidisciplinar.

Tratamentul, evolutia si prognosticul în diversele afectări de nervi depind de natura suferinţei care a dus la lezarea nervului sau nervilor respectivi.

Let’s block ads! (Why?)

[ad_2]

Source link