clinica stomatologica în Giurgiu

Tratamentul ortodontic la copii

[ad_1]

image_pdfimage_print

Tratamentul ortodontic la copii

In perioada de erupţie a dinţilor temporari sau de înlocuire a acestora cu dinţii permanenţi, anomaliile de poziţie, formă sau de ordine de erupţie pot fi sesizate.

Dacă aparţinătorii pot observa în principal anomaliile de poziţie, relatând suprapunerea sau rotarea dinţilor, medicul stomatolog poate intercepta celelalte tipuri de neconcordanţe în eruptia dinţilor, instaurând tratamentul precoce.

Tratamentul ortodontic la copil poate să înceapă încă de la vârsta de 6-7 ani, în funcţie de statusul dentar şi de anomalia prezentă. In această perioadă, dinţii încă sunt în plin proces de erupţie şi ce este mai important, maxilarele încă se dezvoltă.

Prin imprimarea unor bune direcţii de creştere maxilarelor, o serie de anomalii pot fi corectate sau cel puţin ameliorate, până când copilul este pregătit din punct de vedere al vârstei să fie tratat prin aparat ortodontic fix.

Nu întotdeauna se justifică începerea tratamentului ortodontic de la această vârstă, situaţiile favorabile fiind următoarele :

  • Ocluzia încrucişată : în mod normal, dinţii arcadei superioare îi circumscriu pe cei ai arcadei inferioare în momentul în care pacientul muşcă. 

    Ocluzia încurucişată, denumită în literatură şi crossbite, presupune prezenţa unor dinţi inferiori care îi circumscriu pe cei superiori în momentul ocluziei. Acest fapt se datorează în principal dimensiunii reduse a maxilarului superior. Masticaţia poate fi afectată, de asemenea forţele nefiziologice transmise către parodonţiu pot imprima în timp durere la nivelul ariculaţiei temporo-mandibulare. 

    Tratamentul ortodontic în această etapă vizează expansionarea maxilarului superior şi alinierea arcadelor prin aparat mobilizabil. Aparatul fix va veni în completarea tratamentului anterior doar în momentul în care toţi dinţii definitivi au erupt. 

  • Protruzia dinţilor frontali: dinţii frontali superiori sunt într-o poziţie mult anterioară celor frontali inferiori, astfel că cele două arcade nu sunt în contact. De asemenea, buza inferioară poate fi aspirată în spaţiul interarcadic existent, agravând fizionomia pacientului.Protruzia dinţilor frontali superiori se poate produce atunci când micul pacient respiră pe gură sau când îşi suge degetul mare pentru o perioadă îndelungată de timp.

    Prin plasarea de aparat ortodontic mobilizabil ca primă etapă a tratamentului, se poate reduce din protruzia dinţilor superiori dar şi corecta obiceiul vicios de sugere a degetului.

Intervenţia timpurie posedă numeroase avantaje tocmai prin prisma faptului că maxilarele copilului sunt în creştere. Timpul de purtare al aparatului ortodontic fix la vârsta adolescenţei se reduce considerabil prin iniţierea tratamentului în perioada eruptivă.

Aparatele mobilizabile devin tot mai atractive din punct de vedere estetic şi pentru copii. Acestea sunt din ce în ce mai confortabile şi posedă culori şi forme variate pentru a fi pe placul purtătorului.

Părinţii trebuie însă să se asigure că cei mici realizează o igienizare eficientă a cavităţii orale. Pe lângă periajul normal al dinţilor, respectând instrucţiunile date de către medic, pacientul trebuie să asigure şi igienizarea aparatului ortodontic mobil, prin periaj, cu o altă periuţa, cu pastă de dinţi sau apă cu săpun. In momentul îndepărtării aparatului mobil, acesta va fi spălat, uscat şi depozitat într-un loc uscat.

La fiecare 6 luni se recomandă controlul specializat, la cabinetul medicului stomatolog. Acesta va evalua eficacitatea tratamentului dar va semnala şi problemele ce trebuie corectate.

Let’s block ads! (Why?)

[ad_2]

Source link