clinica stomatologica în Giurgiu

Carenţa de fier şi de vitamine B

[ad_1]

image_pdfimage_print
Carenţa de fier şi de vitamine B manifestată la nivelul cavităţii orale

Întregul organism funcţionează normal dacă i se asigură un aport suficient de vitamine, din toate clasele. Celulele nu îşi pot exprima caracterul în cazul în care sunt private de nutrienţi.

Vitaminele reprezintă substanţe organice naturale care întreţin viaţa organismului. Principala sursă de vitamine o constituie alimentaţia sănătoasă, conform indicaţiilor nutriţioniştilor.

Nici un alt aliment în afara de laptele matern nu conţine toate vitaminele şi oligoelementele de care un organism are nevoie pentru a se dezvolta armonios. De aceea, fiecare pacient trebuie să respecte o dietă care să conţină tot necesarul de care organismul are nevoie.

Lipsa unei singure vitamine poate deregla serios activitatea organismului, putându-se complica chiar cu afecţiuni generale severe. Nu alimentaţia săracă în nutrienţi este singura care poate să perturbe echilibrul organismului.

De asemenea, incapacitatea corpului de a converti, absorbi sau utiliza vitaminele se soldează cu aceleaşi efecte. Unele stări fiziologice precum modificările hormonale specifice creşterii sau sarcina pot să perturbe echilibrul nutrienţilor din organism.

Carenţa de vitamine din complexul B

Chiar dacă fiecare vitamină din acest complex are rolul său unic şi prestabilit în organism, este interesant că ele se extrag din aceleaşi alimente.

Deficitul de aport de vitamine B poate să aibă una din următoarele cauze :

  • Alimentaţie necorespunzătoare – complexul de vitamine B se găseşte în cereale, drojdia de bere, lapte, brânză, gălbenuș de ou, majoritatea fructelor și legumelor.
  • Alcoolism – deshidratarea şi privarea de nutrienţi care însoţesc alcoolismul produc alterări severe ale stării de sănătate
  • Anorexie – este o patologie ce are origini neurologice. Refuzul alimentării duce la scăderea extremă în greutate şi la pierderea de variate substanţe nutritive. Ar trebui intervenit cât mai precoce fiindcă cea mai severă complicaţie a acestei patologii este chiar moartea.

Deficitul de absorbţie de vitamine este asociat cu patologiile gastro-intestinale iar necesarul crescut de complex B se întâlneşte în hiperparatiroidism.

Ca manifestări orale ale carenţei de complex B, avem :

  • Cheilite – reprezintă fisurarea tegumentelor şi mucoaselor, preponderent la nivelul comisurilor orale.
  • Glosite – este inflamaţia limbii, însoţită de roşeaţă generalizată şi senzaţie de arsură şi durere.
  • Dermatită şi keratită la nivelul tegumentelor
  • Deces în cazuri severe

Anemia feripriva

Are ca etiologie deficitul de fier, un oligoelement natural, care poate să se datoreze aportului deficitar, prin dieta necorespunzătoare, absorbţiei incomplete din afecţiunile gastro-intestinale sau necesităţilor crescute din perioada de creştere sau în cazul sarcinilor repetate.

De asemenea, pierderile crescute de sânge din timpul menstruaţiei sau asociate cu afecţiunile gastro-intestinale au ca urmare pierderi importante de fier. Femeile sunt mai frecvent afectate.

Manifestările carenţei de fier sunt următoarele :
  • Unghii friabile, în formă de lingură
  • Înroşirea limbii, asociată cu atrofierea papilelor. Acest semn este deranjant pentru pacient fiindcă se însoţeşte frecvent cu dureri şi senzaţia de arsură.

Analizele de laborator pot să ofere informaţii despre niveluri scăzute de fier din organism. Celulele sangvine, hematiile, vor apărea de dimensiune redusă şi mai puţin intens colorate, mai palide.

Clinic, pacientul suferind de anemie feriprivă are tegumentele palide şi este obosit, cu tonusul muscular scăzut.

Tratamentul acestei afecţiuni este prin asigurarea aportului optim de fier la nivelul organismului, fie prin ajustarea alimentaţiei sau medicamentos.

Let’s block ads! (Why?)

[ad_2]

Source link