clinica stomatologica în Giurgiu

Urgente in stomatologie

[ad_1]

image_pdfimage_print
Urgențe

De cele mai multe ori, pacienții apelează la medicul stomatolog doar în cazul în care apare o urgență medicală. Puțini sunt aceia care respectă controalele anuale, chiar dacă nu prezintă durere.

Dintre urgențele pentru care pacienții se adresează medicului stomatolog regăsim, în primul rând, durerea. Dinții pot să prezinte diferite grade de durere, declanșată de anumiți stimuli de intensitate variabilă. Durerea poate să apară în următoarele situații:

Carii 

Leziunile carioase sunt declanșate de prezența bacteriilor în cavitatea orală. Acestea demineralizează smalțul, în fragilizează, ca mai apoi să penetreze țesuturile dure. Odată ajunsă în dentină, caria avansează și mai ușor, iar în proximitatea camerei pulpare apare și sensibilitatea.

Leziuni necarioase cuneiforme 

Fie că este vorba de eroziuni date de consumul de substanțe acide, de abrazii date de particule dure interpuse la nivel dentar sau de abfracții date de ocluzii nefavorabile, aceste leziuni produc sensibilitate în momentul în care se extind până la nivel dentinar.

Abcese 

Evoluția proceselor carioase poate să ducă la acumularea de puroi, dureroasă, manifestată mai ales noaptea și cu caracter pulsatil.

Caracterul durerii poate să varieze de la forme ușoare la altele complicate și extrem de deranjante pentru pacient, astfel întâlnim:

Hipersensibilitatea

Durerea durează atât timp cât stimulul ce o declanșează este prezent în cavitatea orală. Stimulii implicați în apariția durerii sunt lichidele sau alimentele de temperaturi extreme, reci sau calde sau cele dulci. Odată cu îndepărtarea acestor factori, durerea dispare și ea.

Hiperestezia 

Se caracterizează prin faptul că durerea are o durată prelungită. Chiar și după îndepărtarea simulilor declanșatori, durerea mai persistă aproximativ 15 minute.

Pulpite 

În cazul în care leziunea cu minus de substanță este foarte aproape de camera pulpară, durerea este continuă, acută și are o durată variabilă.

Dacă la început durerea din pulpită are caracter intermitent, în stadiile avansate aceasta devine continuă și poate să nu mai cedeze nici la administrarea de antiinflamatoare.

Hemoragie

Un alt factor care constituie urgență în cabinetul dentar este hemoragia. Aceasta poate să apară în cazul traumatismelor, adică acut și interesează orice segment la nivelul căruia a avut loc accidentul sau poate să apară datorită igienei deficitare.

In acest utim caz, când nu se respectă standardele de igienă recomandate de către medicul stomatolog, gingiile devin în timp inflamate și vor sângera la periaj sau chiar spontan.

Aspectul precedent se datorează faptului că acumulările de placă bacteriană și tartru presează gingia, o împing spre rădăcina dintelui iar aceasta reacționează prin sângerare și inflamație.

Estetica dinților este un aspect care preocupă pacientul. Diminuarea esteticii apare mai ales în defecte ce interesează dinții vizibili în surâs, adică cei frontali. Pacienții doresc reabilitarea acestui asepect cât mai repede posibil fiindcă viața socială dar și moralul le sunt serios deprimate.

Este bine de reținut că nu toate urgențele care pot să apară la nivelul cavității orale se pot preveni. Spre exemplu, traumatismele sau reactivitatea pulpară nu pot fi controlate în totalitate datorită apariției lor spontante, în cele mai multe din cazuri.

Însă, prin controalele regulate, respectarea regulilor de igienă și sesizarea medicului referitor la orice modificare apărută la nivel dentar, urgențele medicale pot fi parțial prevenite.

Let’s block ads! (Why?)

[ad_2]

Source link