[ad_1]
Băuturile carbogazoase, un pericol pentru cavitatea orală
Oamenii, pe întregul glob pământesc, utilizează băuturile carbogazoase, independent de vârstă, educaţie sau statut social.
Acestea conţin cantităţi crescute de zahăr şi de asemenea, au şi un pH acid, mult sub limita tolerată de dinţi. Astfel, băuturile carbogazoase pot să cauzeze o serie de probleme atât la nivelul cavităţii orale dar şi a întregului organism.
Acizii conţinuţi de băuturile carbogazoase sunt responsabili de generarea cariilor şi afectează pacienţi de toate vârstele.
Smalţul reprezintă stratul de substanţă dură ce se regăseşte la suprafaţa dintelui. Acesta protejează structurile subiacente ale dinţilor, fiind prima linie de apărare împotriva patogenilor.
Cu toate că prezintă o rezistenţă crescută, smalţul nu e impenetrabil şi în anumite condiţii locale, el poate deveni susceptibil la patogeni.
Acizii, însă, prezenţi constant în cavitatea orală pot să solubilizeze smalţul care îsi va pierde din straturile care îl constituie.
stfel, se poate ajunge la sensibilizarea dinţilor prin erodare, fragilizare şi în cazuri avansate chiar fracturare.
Statistica indică o creştere marcată a consumului de băuturi carbogazoase în rândul întregii populaţii.
Astfel, este de aşteptat ca incidenţa eroziunilor produse de acizii conţinuţi de către acestea să crească.
De asemenea, zahărul din băuturile carbogazoase reprezintă sursă de hrană pentru bacteriile rezidente din placa dentară a cavităţii orale.
Acestea, în prezenţa mediului atât acid cât şi dulce, se vor putea dezvolta şi îşi vor putea exprima mult mai uşor potenţialul patogen.
Băuturile carbogazoase fără zahăr înlătură problema multiplicării bacteriene dar nu scade riscul de apariţie al eroziunilor, datorită acizilor conţinuţi.
Putem încerca să sensibilizăm pacienţii cu privire la efectele nocive ale consumului de băuturi carbogazoase, astfel, există unele alternative care ar ameliora simţitor starea de sănătate bucală :
- Inlocuirea băuturilor carbogazoase : în cazul copiilor şi a adolescenţilor, a-i convinge să renunţe la consumul de băuturi carbogazoase poate fi dificil. De aceea, prin exemplul personal al părintilor, de a consuma apă sau alte lichide cu conţinut scăzut de zaharuri şi un pH apropiat de cel neutru, comportamentul celor mici poate încă fi influenţat.
- Clătirile cu apă după consumul de băuturi carbogazoase ajută la îndepărtarea unei cantităţi considerabile de acizi.
- Pasta de dinţi cu fluor – utilizarea unei paste de dinţi cu conţinut crescut de fluor ajută la remineralizarea smalţului afectat. Acest aspect trebuie însă discutat cu medicul stomatolog, pentru a indica necesitatea utilizării unei asemenea paste de dinţi. Excesul de fluor poate să producă fluoroză, reprezentată prin dungi albe sau maronii la nivelul suprafeţelor dentare. O altă soluţie poate să fie aplicarea de fluor ca tratament în cabinetul medicului stomatolog. Astfel, cantitatea de substanţă aplicată este atent monitorizată, reducând riscul apariţiei efectelor secundare.
De asemenea, menţinerea unei igiene orale riguroase este benefică pentru sănătatea dinţilor.
Periajul cu periuţe moi, care nu agresează dintele suplimentar şi utilizarea pastelor de dinţi fără substanţe abrazive sunt de un real ajutor.
Igienizarea profesională, realizată la intervale regulate de timp asigură îndepărtarea majorităţii tartrului şi plăcii bacteriene, formaţiuni la nivelul cărora bacteriile aderă şi se înmulţesc, prejudiciind sănătatea orală.
[ad_2]
Source link