clinica stomatologica în Giurgiu

Artrita – Afecțiuni ale articulației temporo-mandibulare

[ad_1]

image_pdfimage_print
Artrita - Afecțiuni ale articulației temporo-mandibulare

Articulația temporo-mandibulară unește mandibula de restul caniului prin intermediul discului articular.

Datorită acestei structuri sunt posibile mișcările de mobilizare a gurii în sens vertical și lateral.

In diferite afecțiuni locale sau generale, articulația temporo-mandibulară poate suferi modificări patologice tranzitorii sau chiar permanente, însoțite întotdeauna de durere și limitare funcțională, ce afectează calitatea vieții pacientului.

Astfel, prin afectarea articulației temporo-mandibulare, pot fi alterate următoarele funcții:

  • Masticația – în mod normal, în cursul masticației, mișcările realizate de mușchii periorali sunt ample, pentru a ajuta la triturarea eficientă a alimentelor. In caz de afectare articulară, mișcările mandibulare se reduc în amplitudine iar calitatea actului masticator scade, cu urmări asupra întregului tract digestiv.
  • Deglutiția – o masticație incompletă duce la înghițirea unor bucăți mai mari din alimente. Astfel, calitatea bolului alimentar format este inferioară iar deglutiția va fi simțitor îngreunată.
  • Fonația – vorbirea are de asemenea de suferit prin limitarea deschiderii cavității orale.
  • Căscatul, fiind un act involuntar, va fi foarte dureros și aproape imposibil de realizat.

Artrita reprezintă inflamația articulației temporo-mandibulare. Aceasta poate să rezulte dintr-o cauză directă, spre exemplu o inflamație locală sau un traumatism sau poate să fie consecința unei afecțiuni generale.

Atrita de cauză infecțioasă

Se produce prin diseminarea pe cale sangvină a unei infecții generale sau direct, prin afectare cu punct de plecare local.

Aria din jurul articulației temporo-mandibulare este inflamată iar mișcările mandibulare sunt limitate și dureroase.

In stadii inițiale, radiografiile nu indică modificări dar în timp, patologia netratată poate să producă distrugerea țesutului osos.

Tratamentul trebuie instituit încă de la început pentru că o afectare a articulației netratată la timp duce la modificări ireversibile ale dinamicii mandbulei.

Atitudinea terapeutică include administrarea de antibiotice pentru a trata focarul infecțios. De asemenea, mobilizarea excesivă a mandibulei trebuie să fie evitată. Reluarea mișcărilor va fi efectuată treptat, pentru a preveni instalarea anchilozei.

Artrita traumatică

Foarte rar, traumatismele acute pot să genereze artrita. Spre exemplu, în urma unor extracții dificil de efectuat, ce implică o ședință mai lungă, se poate produce inflamația capsulei articulare.

O dietă cu alimente moi, administrarea de antiinflamatoare și compresele calde au rolul de a reduce inflamația și de a reda funcționalitatea articulației temporo-mandibulare.

Artrita reumatoidă

Afectează un procent ridicat din populația globului dar articulația temporo-mandibulară este unul din ultimele sedii interesate. Manifestările comune includ durerea și limitarea mișcărilor funcționale.

O complicație a artritei reumatoide este reprezentată de anchiloză care se manifestă prin depunerea unui bloc osos în jurul articulației temporo-mandibulare.

In stadii incipiente, artrita reumatoidă se tratează cu antiinflamatoare. De asemenea, este importantă mobilizarea acesteia, de aceea exercițiile de deschidere a gurii sunt utile.

Fie că este vorba de obiecte interpuse interarcadic sau de dispozitive extraorale pentru a produce mecanic deschiderea gurii, stimularea acestei funcții este esențială pentru a preveni anchiloza.

In cazul în care patologia din urmă se instalează și tratamentele mecanice nu au funcționat, se recurge la intervenția chirurgicală.

In cazul limitării deschiderii cavității orale, de un real ajutor se dovedește a fi și gutiera, plasată interarcadic și menținută pe timpul nopții și între mese. Poate să amelioreze durerile, să relaxeze musculatura masticatorie și astfel să reducă din stressul transmis la nivelul articulației temporo-mandibulare.

Let’s block ads! (Why?)

[ad_2]

Source link