clinica stomatologica în Giurgiu

Gingivita – Cauze – Simptome – Tratament

[ad_1]

image_pdfimage_print
Gingivita Cauze Simptome Tratament

De cele mai multe ori gingivita precede paradontita, o afecțiune gravă care netratată duce la pierderea dinților. Însă nu toate gingivitele se vor concretiza cu instalarea paradontitei.

Important de rețiunt este faptul că bolile parodontale încep cu dezvoltarea bacteriilor în cavitatea bucală și se pot finaliza, dacă nu sunt tratate în mod corespunzător, cu pierderea dinților din cauza distrugerii țesuturilor care înconjoară dinții.

În stadiul incipient al gingivitei, bacteriile din placă fac ca gingiile să devină inflamate, acestea sângerând ușor în timpul periajului.

Totuși, în acest stadiu osul nu este încă afectat și încă nu au loc leziuni tisulare. Atunci când gingivita este lăsată netratată, aceasta poate avansa la parodontopatie

La o persoană diagnosticată cu periodontită, stratul interior al gingiei și osului vor fi îndepărtate de dinți și se vor forma așa numitele buzunare. Concret, aceste spații mici între dinți și gingii colectează resturi alimentare și conduc la apariția unor infecții.

Care sunt cauzele bolilor gingivale?

Placa bacteriană și tartru sunt principalele cauze ale bolilor gingivale. Cu toate acestea, există și alți factori pot contribui. Aceștia sunt:

  • Anumite modificări hormonale, cum sunt cele care apar în timpul sarcinii, la pubertate, menopauză sau cele prezente în timpul menstruației lunare. Acestea fac ca gingiile să fie mai sensibile, iar gingivita să se dezvolte mai ușor.
  • Maladii precum cancerul sau HIV-ul care interferează cu sistemul imunitar. Și diabetul zaharat este un factor de risc al apariției acestei boli, fiindcă diabetul afectează capacitatea organismului de a utiliza zahărul din sânge, astfel pacienții cu această boală sunt la risc mai mare de apariție a acestei infecții, inclusiv a bolii parodontale și a cariilor.
  • O serie de medicamente pot afecta sănătatea orală, fiindcă acestea reduc fluxul de salivă, care are un efect protector asupra dinților și gingiilor.
  • Fumatul contribuie la instalarea gingivitei.
  • O igienă orală precară, sau altfel spus un periaj incorect realizat și nefolosirea aței dentare, fac ca gingivita să se dezvolte cu ușurință.
  • Antecedente familiale de boli dentare pot constitui un factor care contribuie la dezvoltarea gingivitei.
Care sunt simptomele bolilor gingivale?

Din nefericire, gingivita poate să apară și să se dezvolte fără dureri, producând doar câteva semne evidente, chiar și în stadiile tardive ale bolii. Cu toate că simptomele bolii parodontale sunt adesea subtile, anumite simptome pot indica o anumită formă a bolii. Simptomele bolii gingivale includ:

  • Gingii care sângerează în timpul și după realizarea periajului
  • Gingii de culoare roșii, umflate, sensibile
  • Respirație urât mirositoare, persistentă sau gust neplăcut în gură
  • Formarea unor buzunare adânci între dinți și gingii
Cum se diagnostichează? 

Numai medicul dentist poate recunoaște și diagnostica boala gingivală dar și progresia ei. În timpul unui examen stomatologic, medicul dentist verifică dacă gingiile sângerează, eventualele umflături sau spațiul dintre dinte și gingie.

Atenție! La unele persoane, bolile gingivale pot afecta doar anumiți dinți, cum ar fi molarii.

Cum se tratează afecțiunile gingivale?

Scopul tratamentului este acela de a nu permite afecțiunii gingivale să progreseze spre paradontiție. În plus, se urmărește reatașarea gingiile sănătoase, reducerea umflăturilor, adâncimea pungilor, precum și riscul de infecție și de progresie al bolii. Opțiunile de tratament depind de stadiul bolii și acestea variază de la terapii nechirurgicale care controlează dezvoltarea bacteriilor la o intervenție chirurgicală pentru refacerea țesuturile de susținere.

Cum pot fi prevenite?

Gingivita poate fi oprită, fiind o boală reversibilă, atunci când medicul stomatolog intervine și are loc îndepărtarea plăcii bacteriene și a tartrului. De asemenea, o serie de modificări ale stilului de viață pot reduce riscul, severitatea și dezvoltarea bolilor gingivale. Acestea includ:

  • Renunțarea la fumat. Consumul de tutun este un factor important de risc pentru dezvoltarea gingivitei. Studii de specialitatea arată că fumătorii au de șapte ori mai multe șanse de a face boli gingivale decât nefumatorii,în plus, fumatul poate reduce șansele de succes ale unor tratamente stomatologice.
  • Stresul. Acestea trebuie eliminat pe cât posibil. El face dificilă apărarea organismului în lupta cu infecțiile.
  • Alimentație sănătoasă. O nutriție adecvată contribuie la lupta împotriva infecțiilor și susține buna funcționare a sistemului imunitar. Consumul de alimente cu proprietăți antioxidante – de exemplu, cele care conțin vitamina E (uleiuri vegetale, nuci, legume cu frunze verzi) și vitamina C (fructe citrice, broccoli, cartofi) – poate îmbunătăți starea generală de sănătate a organismului și implicit și pe cea orală.
  • Dacă cineva din familia ta are gingivită, atunci ești expus unui risc de șase ori mai mare de a dezvolta și tu boala. În acest caz, discută cu medicul stomatolog și mergi la controale, tratamente și periaj profesionist mult mai des pentru a gestiona situația sănătății tale orale.

Let’s block ads! (Why?)

[ad_2]

Source link