clinica stomatologica în Giurgiu

Sănătatea orală la copii

[ad_1]

image_pdfimage_print
Caria dentară, cea mai comună boală a copilăriei

O sarcină sănătoasă a mamei va asigura startul unui început bun pentru sănătatea orală a bebelușului, pentru că dinții de lapte încep să se formeze înainte de naștere.

De aceea dacă ești gravidă, asigură-te că ai o dietă echilibrată, bogata in principii nutritive.

Este important pentru femeile gravide să aibă un examen dentar complet, fără carii sau boli ale gingiilor netratate.

La sugar, dinții de lapte încep, de obicei să spargă gingia, sau să erupă, la vârsta de 6 luni, deși calendarul variază de la un copil la altul.

Toți cei 20 de dinți primari ar trebui să apară în intervalul 6 luni și 3 ani. Totodată, copilul își va pierde dinții primari între 6 și 11 ani. Iar ultimii dinți permanenți erup, de regulă, între 12 și 21 de ani.

Părinții trebuie să se asigure că cel mic are o dantură sănătoasă încă de la apriția primului dinte de lapte.

Ulterior, trebuie asigurată o igienă orală corespunzătoare și o alimentație sănătoasă, cu evitarea sucurilor și a alimentelor care conțin zahăr, dar și cu limitarea numărului de dulciuri consumate.

Atenție! Inclusiv laptele înainte de culcare este un posibil factor de risc în apariția cariilor la copil.

De aceea, periajul după mese este esențial, iar seara, înainte de culcare este indicat să se bea apă.

Caria dentară distruge dintele, aceasta fiind catalogată ca o problemă dinamică și nu statică. Altfel spus, dezvoltarea cariilor dentare este un proces dinamic, episodic: demineralizarea țesutului dentar dur alternează cu perioade de remineralizare. Dinții de lapte au smalțul mai subțire decât cei permanenți, ceea ce îi face foarte sensibili la carii.

De regulă, caria dentară la copil este observată pentru prima oară precum o „pată albă cretoasa.” Saliva are un rol esențial în prevenirea cariilor dentare, ea oferind calciu, fosfat, proteine, lipide, substanțe antibacteriene. Un factor care reduce riscul de formare a cariilor este fluxul normal salivar, astfel dacă acesta este mai puțin de 0,7 ml / minut, are loc o creștere a riscului de dezvoltare a cariilor.

Cariile copilariei timpurii se manifestă sub o formă destul de agresivă, virulentă a cariilor dentare, și pot distruge dinții copiilor preșcolari. Aspectul inițial al cariei copilăriei timpurii sunt zone albe de demineralizare pe suprafața smalțului de-a lungul liniei gingivale a dinților incisivi superiori.

Cariile copilarie reprezintă o problemă majoră de sănătate, care continuă să afecteze în mod negativ sănătatea orală a sugarilor și a copiilor.

Practic, aceasta este o boală cronică, care la copii este de cinci ori mai frecvent întâlnită decât astmul. Datele statistice arată că aproximativ 40% dintre copii au carii dentare încă de la vârsta de cinci ani. Mai grav este însă faptul că aceste leziuni conduc la perturbarea creșterii și dezvoltării armonioase a copilului, aduc cu sine durere și pun viața în pericol din princina infecțiilor dezvoltarea sănătoasă a dinților permanenți.

Factorii de risc: 
  • Prezența unor bacterii care aderă la smalțul dintelui și care conduc la o demineralizare a structurii dentare.
  • Scăderea PH-ului care duce tot la o demineralizarea ce se va finaliza cu apariția cariei.
  • Un aport frecvent de alimente bogate în carbohidrați sau care conțin zahăr vor permite acumularea de bacterii și menținerea unui PH scăzut pe suprafețele dinților.
  • Hrănirea copilului noaptea și nerealizarea unui periaj ulterior duce la apariția cariilor, fiindcă fluxul de salivă scade în timpul somnului, iar lichidului dulce din cavitatea bucală este nu este eliminat în mod corespunzător.
  • Prezența unor streptococi în cavitate bucală duce la creșterea riscului de dezvoltare a viitoarelor carii.
  • Un nivel scăzut de fluorură de pe suprafața dinților reduce procesul de remineralizare și crește riscul de carii.
  • Interesul scăzut pentru o igienă orală. O îngrijire dentară eficientă necesită identificarea timpurie a copiilor care sunt la un risc crescut de a face carii dentare, astfel încât aceștia să poată primi intervenția timpurie a stomatologului. În plus, un periaj incorect realizat se va finaliza cu apariția cariei. Cu atât mai mult cu cât dinții primari sunt în mod inerent mai subțiri
Cum se previne?

Cea mai importantă componentă în tratamentul cariilor este prevenirea, iar aceasta presupune implicarea părintelui în îngrijirea corectă a copilului și respectarea programului de vizitare a stomatologului.

Orice activitate de prevenire trebuie începută la o vârstă fragedă. Astfel, acasă, părintele trebuie să se asigure că cel mic are o igienă orală sănătoasă.

Nu trebuie să uităm însă de măsurile dentare profesionale care sunt efectuate de medicul stomatolog și care au ca scop prevenirea sau tratarea cariilor dentare la dinții de lapte astfel încât dinții permanenți să fie sănătoși.

Let’s block ads! (Why?)

[ad_2]

Source link