clinica stomatologica în Giurgiu

Xilitol – Alternativa la consumul de zahăr

[ad_1]

image_pdfimage_print
Alternative la consumul de zahăr – xilitolul

In menținerea unei bune igiene orale, cu risc minim de patologie carioasă, consumul de zaharuri are un rol deosebit de important. Smalțul și dentina sunt țesuturi dentare dure, ce protejează camera pulpară de atacul bacterian, capabile să reziste la numeroase substanțe patogene.

Consumul regulat de zaharuri, în special regăsit în micile gustări dintre mesele principale, este responsabil în mare măsură de apariția cariilor.

Zahărul ajuns în cavitatea orală este descompus de către bacteriile rezidente din flora orală rezultatul fiind eliberarea de acizi.

Substanțele acide dizolvă progresiv țesuturile dure dentare. Prin aportul de fluor, însă, se poate produce și remineralizarea țesuturilor alterate.

In acest sens saliva este de mare ajutor, ajutând la spălarea rezidurilor de zahăr dar și la transportul de de minerale menite să repare structura afectată.

In momentul în care echilibrul dintre distrucția produsă de atacul acid și remineralizarea structurilor dure este înclinată în favoarea primei dintre acestea, dizolvarea mineralelor primează iar smalțul și dentina sunt afectate.

Structurile locale nu mai pot controla atacul acid iar demineralizarea va avea următoarele stadii:

  • Demineralizare la nivelul smalțului – în stadii incipiente se mai poate obține remineralizarea smalțului, în primul rând prin întreruperea consumului de zaharuri.
  • Demineralizarea interesează și dentina – procesul este ireversibil. In această etapă, mecanismele gazdă sunt depășite de intensitatea atacului acid iar refacerea structurii minerale este practic imposibilă. In cazul în care dizolvarea țesuturilor dure se produce rapid, procesul patologic va ajunge în scurt timp în vecinătatea camerei pulpare, cu consecințe asupra sensibilității acesteia. De obicei pacientul se prezintă la cabinetul medicului stomatolog în momentul în care acuză sensibiltate la rece, dulce sau, în cazuri mai grave, chiar spontan.

Xilitolul este un îndulcitor natural care, de-a lungul anilor, în urma studiilor, s-a dovedit a fi un agent de protecție împotriva apariției cariilor. Prezintă aceeași capacitate de a îndulci alimentele ca zahărul și poate fi folosit în aceeași manieră ca acesta.

Xilitolul prezintă proprietatea de a inhiba creșterea și multiplicarea bacteriană. Se cunoaște faptul că bacteriile utilizează zahărul pentru a se dezvolta.

Pe de altă parte, xilitolul nu este recunoscut de către microorganism ca agent de creștere, astfel că nu contribuie la multiplicarea bacteriană. Fără sursă de hrană, bacteriile își pierd rapid din potențialul patogen iar rata de supraviețuire la nivelul cavității orale scade și ea.

Xilitolul se regăsește cu precădere în compoziția gumelor de mestecat. Este bine ca pacienții să se informeze asupra componentelor ce intră în alimentele pe care le consumă. In unele magazine cu produse bio, pot fi găsite alimente la care zahărul a fost complet înlocuit de xilitol.

Se recomandă însă consumul cu prudență a gumelor de mestecat ce conțin xilitol fiindcă acest îndulcitor se dizolvă mai lent la nivelul sistemului digestiv, putând avea efect laxativ în caz de supradoză.

Consumul optim de gumă de mestecat înseamnă 2-3 pastile pe zi, mestecate pentru aproximativ 5-10 minute. La aceste cantități și frecvențe, riscul de efecte secundare este nul.

Persoanele cu carioreceptivitate crescută pot beneficia de pe urma comsumului de gumă de mestecat sau alte produse alimentare ce conțin xilitol.

Let’s block ads! (Why?)

[ad_2]

Source link