clinica stomatologica în Giurgiu

Gestionarea molarului de 6 ani

[ad_1]

image_pdfimage_print
Gestionarea molarului de 6 ani

Dinţii temporari şi permanenţi erup pe arcade cu o anumită secvenţialitate. De multe ori, igienizarea unităţilor temporare este neglijată deoarece se ştie că sunt dinţi de lapte, ce vor fi înlocuiţi la un moment dat.

Cu toate acestea, îngrijirea dinţilor temporari este benefică pentru sănătatea celor permanenţi şi pentru a înlătura orice cauza de disconfort sau durere pentru micul pacient.

Dintre complicaţiile ce pot apărea la dinţii temporari, amintim :

  • Carierea precoce – atacul acizilor regăsiţi în alimente, cu precădere în cele dulci şi lipicioase iniţiază procesele carioase la copii. Prin distrucţia coronară şi interesarea dentinei, apare durerea care va împiedica copilul să se alimenteze corespunzător şi să îşi desfăşoare activităţile specifice vârstei.
  • Complicaţii pulpare – procesele carioase ce avansează spre rădăcina dintelui, o inseminează bacterian şi astfel, prin apexul dentar, difuzează spre dinţii permanenţi, ce se află imediat sub cei termporari.
  • Pierderea prematură a unităţilor dentare – datorită traumatismelor sau a proceselor carioase extinse în suprafaţă şi profunzime, dinţii temporari vor reprezenta indicaţie de extracţie.
    Dacă mugurele dintelui permanent nu este complet format şi v
    ârsta de erupţie a acestuia nu este adecvată, locul de pe arcadă rămâne gol. In timp, prin migrările dinţilor ce limitează breşa edentată, spaţiul aferent dintelui permanent va fi ocupat, erupţia lui nemaiputându-se realiza. Atsfel apar incluziile dentare, malpoziţiile sau resorbţiile radiculare, date de dintele ce nu mai are spaţiul de erupţie necesar.

Molarul de şase ani este primul din seria de molari ce erupe la nivelul arcadelor. Numele său indică vârsta la care are loc erupţia. Este o vârstă precoce şi mulţi părinţi nu îşi dau seama că este vorba de un dinte permanent şi nu de unul temporar. Din această cauză apar de multe ori confuziile iar tratarea leziunilor carioase de la acest nivel sunt amânate. Molarul de şase ani prezintă unele particularităţi care îi fac mai dificilă depistarea leziunilor carioase :

  • Are o localizare posterioară la nivelul arcadelor dentare – la incisivi, orice anomalie de poziţie, de formă sau proces carios sunt depistate precoce datorită vizibilităţii în timpul tuturor actelor funcţionale. Pe de altă parte, molarul de şase ani este un dinte situat mai posterior, la nivelul zonelor laterale ale arcadelor. Astfel, vizibilitatea acestuia este diminuată.
    Cavitatea orală a copilului are o dimensiune redusă, concordantă cu v
    ârsta. Datorită acestor particularităţi, molarul de şase ani este frecvent neglijat în cazul leziunilor ce nu produc simptomatologie dureroasă.
  • Suprafaţa ocluzală prezintă numeroase fosete şi şanţuri, având o morfologie complexă. Consecutiv acestei caracteristici, retenţia alimentară este favorizată, cu dezvoltarea secundară a leziunilor carioase. De asemenea, acest relief accentuat poate să ascundă leziuni carioase, ce se vor dezvolta nestingherite, avansând spre profunzimea dentinei.
  • Structura fragilă a smalţului – în primii ani de la erupţia dinţilor pe arcadă, smalţul nu este complet mineralizat, astfel că susceptibilitatea la atacul acizilor este crescută.

Decizia terapeutică în cazul molarului de şase ani este una complexă şi larg dezbătută. Dintele afectat de procese patologice poate fi conservat, extras sau remanenţa lui pe arcadă poate fi temporizată. Decizia se va lua în funcţie de condiţiile din cavitatea orală şi de gradul de distrucţie al dintelui.

Let’s block ads! (Why?)

[ad_2]

Source link