clinica stomatologica în Giurgiu

Recomandări privind utilizarea protezelor totale

[ad_1]

image_pdfimage_print
Recomandări privind utilizarea protezelor totale

Protezele reprezintă piese confecționate cu ajutorul laboratorului de tehnică dentară menite să înlocuiască țesuturile moi şi dure pierdute în urma instalării stării de edentație.

Dinții pot să fie pierduți de pe arcadă în urma complicațiilor proceselor carioase cu distrucție masivă coronară şi radiculară, a patologiilor parodontale sau a traumatismelor severe.

Mai frecvent, traumatismele produc doar edentația partială a pacientului, fiind localizate la un anumit dinte sau grup de dinți.

Protezele totale se aplică în momentul în care arcadele au pierdut toate unitățile dentare, iar în vederea menținerii acestora trebuie respectate o serie de principii, de către medic dar şi de către pacient.

Niciodată o lucrare protetică nu va fi capabilă să substituie în proporție de 100% confortul caracteristic dinților naturali, cu atât mai mult o proteză totală care are şi un volum mai mare.

O astfel de lucrare protetică este alcătuită din următoarele elemente:

  • Baza – este confecționată din acrilat de culoarea mucoasei orale, acoperă crestele edentate şi suprafețele de sprijin şi asigură stabilitate întregii proteze. La nivelul acesteia vor fi montate borduri de ocluzie, în care vor fi inserați dinții.
  • Dinții artificiali – vor fi aleşi în concordanță cu particularitățile cavității orale, cu dorințele pacientului şi au rol major în redarea funcțiilor de bază ale aparatului dento-maxilar, precum masticația, deglutiția şi fonația.

Indicațiile pentru pacienții purtători de proteze totale trebuie să fie respectate cu strictețe fiindcă în prima fază, adaptarea structurilor musculare şi periorale la noile condiții va fi deficitară.

De asemenea, încă din primele ore după purtarea protezelor, pacientul trebuie să sesizeze orice modificare de textură sau de sensibilitate:

  • Se recomandă pacientului purtarea încontinuu a protezei pentru primele 24 de ore fiindcă se va prezenta la medic a doua zi, pentru o primă evaluare a stării țesuturilor moi.
  • Pacientul va avea inițial senzația de gură plină – în funcție de cât timp a fost pacientul edentat, adaptarea cu noile lucrări protetice poate să dureze mai mult sau mai puțin astfel că senzația de corp supradimensionat dar şi hipersalivația sunt simptome normale.
  • In primele săptămâni se poate observa o scădere a percepției gustului şi temperaturii mâncării. Pentru aceasta, se recomandă comsumul de alimente calde ce posedă o aromă mai puternică, mai condimentată.
  • Educarea fonației poate să dureze până va fi aproape de perfecțiune dar prin citirea cu voce tare a unor texte dar şi prin repetarea cuvintelor care sunt pronunțate cu dificultate, această funcție se va stabiliza mai repede.

O altă problemă pe care o întâmpină purtătorii de proteze totale se referă la modul de alimentație.

In acest sens, pacientul trebuie bine îndrumat pentru că masticația cu ajutorul protezelor totale poate să fie problematică la început.

Astfel, se recomandă tăierea alimentelor şi introducerea acestora în ambele părți ale gurii, masticația unilaterală ducând la desprinderea protezei de pe partea opusă.

Se contraindică incizia fiindcă muşcarea cu dinții din față duce la mobilizarea protezei si la afectarea gingiilor. De asemenea, alimentele lipicoase trebuie excluse din dieta pacientului.

Va dura o perioadă de timp până când reflexele de masticație se vor educa şi muşchii vor ajuta la menținerea protezei pe camp. Insă, cu răbdare, se va ajunge la rezultatele dorite de pacient.

Let’s block ads! (Why?)

[ad_2]

Source link