clinica stomatologica în Giurgiu

Sigilarea dinților la copii

[ad_1]

image_pdfimage_print
Sigilarea dinților la copii

În ziua de azi, tendința stomatologică este una preventivă, de a acționa înainte ca patogenii cavității orale să îşi manifeste potențialul distructiv.

Dacă în trecut obiectivele medicului stomatolog erau de a trata cât mai bine leziunile carioase depistate în cavitatea orală, azi, la acest principiu se mai adaugă şi dorința de a preveni apariția cariilor şi menținerea integrității structurii dentare.

Există numeroşi factori care duc la aparitia şi întreținerea cariilor, dintre aceştia amintim:

  • Alimentația bogată în zaharuri – zahărul este inamicul sănătății orale. Este practic imposibil să eliminăm din alimentație acest aliment, mai ales că se poate regăsi şi sub formă ascunsă, în produsele de patiserie. In schimb, se poate încerca să se reducă aportul de alimente bogate în zaharuri şi, foarte important, spălarea pe dinți după consumul de zahăr, pentru a reduce depozitele de placă dentară.
  • Igiena orală – spălarea de minim două ori pe zi, cu mişcări circulare la nivelul suprafețelor ocluzale şi de la gingie spre dinte ajută la îndepărtarea depozitelor ce constituie sursă de dezvoltare pentru petogenii orali. De asemenea, mijloacele adjuvante precum ața dentară, irigatorul bucal şi folosirea apei de gură contribuie la completarea protocolului de igienă orală.
  • Controlul stomatologic – este indicat controlul la intervale de 6 luni pentru cei care nu se încadrează în vreo grupă de risc şi la 3 luni de zile pentru pacienții care prezintă carioreceptivitate crescută.
  • Fluorul – se poate regăsi în pastele de dinți, în soluțiile pentru aplicații locale, în apa potabilă sau sub formă de pastile ce se administrează pe cale orală, sistemică.
    Acest element are rolul de a întârzia apariția cariilor. De reținut este însă şi faptul că depăşirea dozelor recomandate de fluor pot să ducă la intoxicație, denumită fluoroză.
    Aceasta se manifestă la nivelul dinților prin apariția de pete albe, inestetice, care, prin continuarea administrării de fluor devin maronii.

Pe lângă aceste condiții care ne ajută sa amânăm sau chiar să prevenim apariția cariilor, un rol important îl deține sigilarea suprafețelor ocluzale.

Numeroşi ani de cercetări au indicat faptul că leziunile carioase se dezvoltă cu precăderela nivelul şanțurilor şi fosetelor premolarilor şi molarilor.

Datorită reliefului abrupt prezentat de aceste suprafețe ocluzale dar şi a cantității mai reduse de smalț în comparație cu cea de pe suprafețele plane, leziunile carioase se pot dezvolta nestingherite.

Imediat după erupția dinților permanenți, aceştia prezintă un relief marcat, bine exprimat ce favorizează apariția leziunilor carioase timpuriu.

In vederea stopării atacului bacterian de la acest nivel şi a limitării condițiilor de propagare a cariilor, prin sigilare, medicul stomatolog aplică un fluid la nivelul şanțurilor de pe suprafețele ocluzale, pentru a nivela relieful.

Există însă unele condiții pentru a aplica materialele de sigilare, după cum urmează:

  • Dintele trebuie să fie indemn de carie, adică pe suprafața acestuia să nu se mai fi dezvoltat leziuni carioase în trecut.
  • Materialul de sigilare trebuie aplicat cel târziu dupa 2 ani de la erupția completă a dintelui la nivelul arcadelor dentare, această condiție indicând sigilarea ca soluție terapeutică viabilă doar în cazul copiilor.

Pentru a beneficia de efectul carioprotector al materialelor de sigilare, copiii trebuie să mențină o igienă orală bună.

Let’s block ads! (Why?)

[ad_2]

Source link