clinica stomatologica în Giurgiu

Tulburările gustative la pacientul vârstnic

[ad_1]

image_pdfimage_print
Tulburările gustative la pacientul vârstnic

Odată cu înaintarea în vârstă, la nivelul întregului organism se produc modificări fiziologice, care constau în scăderea activității şi a reactivității tuturor organelor.

Este un proces normal care se instalează lent, progresiv şi face parte din ciclul vieții.

Aceste modificări pot să devină patologice în cazul în care se suprapun şi bolile.

Creşterea speranței de viață implică şi creşterea interesului față de bolile asociate bătrâneții, tratarea lor precoce şi instituirea unui stil de viață cât mai sănătos.

Degustarea unui aliment presupune activarea senzațiilor olfactive şi gustative şi transmiterea acestora către centrii superiori de integrare de la nivelul sistemului nervos central.

Papilele gustative situate la nivelul limbii sunt responsabile de preluarea informațiilor din alimentele introduse în cavitatea orală. În etapa următoare este stimulată secreția salivară, substanță indispensabilă formării bolului alimentar.

Etapa bucală a digestiei presupune triturarea alimentelor, insalivarea şi formarea bolului alimentar, pentru a-l transmite către căile inferioare ale tractului digestiv.

La pacienții în vârstă, apar următoarele modificări la nivelul receptorilor gustativi şi a întregii etape bucale a digestiei:

 • Reducerea numerică a receptorilor gustativi – la vârstnic este influențată negativ percepția gustativă.
  Astfel, pacientul are tendința de a nu mai aprecia gradul de condimentare al mâncării, ingerând alimente fie prea dulci, fie prea sărate.

  Scăderea poftei de mâncare fiindcă nu mai simte savoarea alimentelor este o altă consecință care duce, în final, la malnutriție.
  Privarea organismului de nutrienți are drept urmări dezechilibre la nivelul întregului organism.
 • Dentația vârstnicului – se caracterizează prin uzură dentară de diferite grade, asta în condițiile în care nu s-a instalat edentația.
  Prin uzura dinților, suprafețele lor ocluzale, cu rol în triturarea alimentelor își pierd din gradul de cuspidare, din morfologie și devin netede.
  Aceasta duce la scăderea eficienției masticatorii.
 • Purtătorii de proteze pot întâmpina probleme în masticație.
  Spre exemplu, pacienții cu proteză totală trebuie să îşi distribuie alimentele în mod egal la nivelul hemiarcadelor, pentru a nu favoriza bascularea şi desprinderea pieselor protetice.
Malnutriția caracterizează o mare parte din pacienții vârstnici

Cel mai adesea, cauzele incriminate sunt aportul alimentar deficitar în constituenți esențiali funcționării normale şi probleme ale dentației.

Malnutrița poate avea o varietate de cauze, nu doar pierderea sau diminuarea gustului.
Dintre acestea enumeram:  Mobilitatea scăzută, boli asociate vârstei sau datorită faptului că nu dispun de mijloace financiare pentru a se alimenta sănătos.

Neglijarea dietei duce la patologii ce se răsfrâng asupra întregului organism.

Alterarea gustului poate să prezinte următoarele forme:
 • Hipogeuzie – scăderea percepției gustului
 • Ageuzie – pierderea senzației gustative
 • Pantogeuzie – reprezintă acea situație în care pacientul are senzația de gust metalic în gură. Poate să fie datorată administrării unor medicamente sau poate să fie psihogen, ca o consecință a purtării de proteze.

Pacienții vârstnici prezintă adesea boli specifice, concordante cu gradul de uzură al organismului.

Acestea, dacă sunt grave şi incapacitante, duc la scăderea apetitului şi la instalarea anorexiei.

Anorexia este o boală lent progresivă care se manifestă prin pierderea în greutate. Poate să ascundă o boală consumptivă sau să fie doar consecința unei astenii tipice vârstnicilor.

Analizele medicale trebuie să fie efectuate regulat, pentru a se putea depista patologiile generale iar controalele stomatologice la aproximativ 6 luni, pentru depistarea modificărilor de la nivelul aparatului dento-maxilar.

Let’s block ads! (Why?)

[ad_2]

Source link