[ad_1]
Antibioticele în boala parodontală
In viața de zi cu zi, antibioticele sunt prescrise pentru o serie de afecțiuni care interferă cu activitatea normală a organismului.
Agenții patogeni se găsesc pretutindeni în organism şi în momentul în care barierele de apărare ale acestuia sunt depăşite, se instalează infecția. Bacteriile se multiplică uşor în condiții favorabile şi îşi pot crea mecanisme de apărare care cedează tot mai greu la terapia cu antibiotice.
Pe de altă parte, administrarea de antibiotice care nu sunt țintite bacteriei incriminate în declanşarea infecției sau administrarea lor atunci când nu este cazul sunt atitudini care trebuie evitate.
Se impune prudență în administrarea antibioticelor pentru că orice abuz poate să ducă pe viitor creşterea rezistenței bacteriilor iar tratamentele ulterioare se vor dovedi ineficiente.
Si în medicina dentară se recurge la administrarea de antibiotice. In endodonție, în momentul infecțiilor periapicale, în chirurgie în intervențiile extinse pentru a preveni infectarea locului intervenției dar şi în parotontologie cu precădere, terapia cu antibiotice are rezultate bune, ce completează tratamentul stomatologic.
Antibioticele se pot administra pe cale locală sau generală. Administrarea generală, sistemică vizează metabolizarea în ficat şi pasajul la locul infecției pe calea sângelui.
Tratamentele locale, în schimb, sunt mai puțin invazive si acționează pe o arie restrânsă.
In parodontologie spre exemplu, antibioticele se pot administra pe cale locală la nivelul gingiei, la joncțiunea cu dintele, în spațiul dintre aceste două elemente.
Flora supragingivală diferă de cea subgingivală pentru că prima din ele este expusă mediului şi aerului, pe când cea din urmă trăieşte în condiții sărace în oxigen.
Din punct de vedere microbiologic, există două tipuri de flore bacteriene:
- Flora microbiană compatibilă cu sănătatea orală – nu putem să ajungem la un nivel zero de contaminare bacteriană a cavității orale. Mereu, în mediul bucal există bacterii care trăiesc fără a-şi exprima potențialul patogen fiindcă mecanismele de apărare ale organismului fac față şi depăşesc numeric si calitativ bacteriile. Saliva este fluidul responsabil cu menținerea sănătății orale. In conținutul acesteia se regăsesc proteine cu rol antibacterian. Eficiența salivei în apărarea antimicrobiană nu ar fi atât de marcantă dacă nu ar fi şi rolul igienei orale. Periajul dentar dar si curățarea suprafetelor interdentare si clătirile cu apa de gură ajută la îndepărtarea mecanică a bacteriilor. Fără acest protocol de igienă capacitatea de protecție a salivei ar fi depăşită iar leziunile carioase şi boala parodontală s-ar instala prematur.
- Flora microbiană incompatibilă cu sănătatea orală – există bacterii care, prezente în concentrație crescută în cavitatea orală produc leziuni uneori ireversibile. Dacă aceste bacterii ajung în sulcus, reprezentat între gingie şi dintre în primii milimetri, igienizarea este aproape imposibilă iar bacteriile se dezvoltă neoprite.
Mecanismul de atac al bacteriilor ce produc boala parodontală este uşor de înțeles fiindcă, de cele mai multe ori, totul începe de la igiena precară.
In placa dentară şi tartrul format în timp, prin lipsa iginei locale, bacteriile îşi dezvoltă mecanismele patogene.
Primele semne vizibile sunt reprezentate de inflamația gingiei, care se va vindeca printr-o retracție.
In cazul în care nu se instituie tratament în această fază, progresia bolii este ireversibilă, gingia se va retrage şi mai mult iar osul subiacent se va resorbi.
[ad_2]
Source link