[ad_1]
Fluorizarea – efecte asupra sănătăţii dentare
Ingrijirea dentară nu înseamnă doar tratamentul leziunior apărute sau înlocuirea unităţilor dentare pierdute. Tendinţa actuală este a preveni instalarea oricărui tip de leziune.
Prin reducerea la minim a riscurilor cu ajutorul metodelor de profilaxie, asigurăm longevitatea unităţilor dentare la nivelul arcadelor şi o sănătate bucală optimă ce sporesc încrederea pacientului în serviciile medicale dar şi în propria persoană.
Există trei tipuri de profilaxie:
- Profilaxia primară – reprezintă prevenirea apariţiei leziunilor orale şi se adresează dinţilor sănătoşi, asupra cărora nu acţionează niciun stimul cu potenţial distructiv.
Se poate realiza prin fluorizări, sigilări, igienizări profesionale şi controlul la 6 luni. - Profilaxia secundară – are ca scop prevenirea agravării leziunilor. Aceasta presupune depistarea patologiilor într-un stadiu incipient, cand agentul agresor nu a produs pagube mari.
Intercepţia în faza iniţială asigură posibilitatea instituirii de tratamente conservative minim invazive.
Dintre acestea, putem opta pentru reminearlizări ale smalţului, menţinerea sub atenta observaţie şi controale de 3 luni de zile şi reabilitarea orală. - Profilaxia terţiară – în acest caz, agentul patogen şi-a exprimat deja potenţialul distructiv la nivelul arcadelor dentare sau a mucoaselor orale şi tot ceea ce putem să realizăm este să tratăm conservator sau radical (chirurgical) leziunile şi să prevenim apariţia recidivelor.
Tratamentul conservator implică exereza carioasă, tratamentele endodontice sau şlefuirile în vederea acoperirii dinţilor cu piese protetice.
Pe de altă parte, tratamentul radical este cel chirurgical, care se soldează cu extracţia dintelui sau a dinţilor în cauză.
Fluorizarea este tratamentul stomatologic prin care se creşte concentraţia de fluor a dinţilor, pentru a preveni apariţia de leziuni carioase şi este destinat cu precădere copiilor.
Această manoperă controlează într-o oarecare măsură evoluţia leziunilor carioase şi se poate realiza în cabinetul stomatologic sau la domiciliu.
Fluorul este o componentă minerală, organică ce se găseşte în smalţul dinţilor, cu rol de a întări suprafaţa dintelui.
Prin creşterea concentraţiei locale de fluor, dintele este mai rezistent în faţa atacului bacterian ce se materializează prin scăderea pH-ului şi crearea de mediu acid, propice dezvoltării microbiene.
Avantajul major al fluorizării în reprezintă faptul că poate fi realizată la nivelul întregii comunităţii, prin fluorizarea apei potabile.
Multe state au început cu ani în urmă acest demers iar rezultatele sunt notabile, înregistrandu-se scăderi ale incidenţei leziunilor carioase la pacienţii ce se alimentează din acele surse de apă.
Indicaţiile fluorizării sunt următoarele:
- Copii – în special în perioada de erupţie a dinţilor permanenţi. In momentul erupţiei dentare, smalţul este încă friabil. In primii doi ani, este mai poros şi mai penetrabil de către bacterii. Primul dinte permanent erupe în jurul vârstei de 6 ani iar ultimul între 18 şi 21 de ani. Si adulţii pot să fie beneficiari ai acestui tratament.
- Persoane cu predispoziţie pentru a dezvolta carii – fie că prezintă un pH uşor acid al salivei, fie că secreţia salivară este insuficientă, oricare ar fi cauzele apariţiei de carii multiple, consumul de fluor ajută la scăderea ratei de cariere a dinţilor.
- Pacienţii ce poartă aparat ortdotondic – igienizarea la aceşti pacienţi este mai dificilă şi necesită mai mult timp dar şi îndemânare.
Fluorizarea în cabinetele somatologice se poate realiza de 2-3 ori pe an şi este o procedură simplă.
Programari la telefoanele:
0722463368
0735498977
0314313113
[ad_2]
Source link