clinica stomatologica în Giurgiu

Stomatologia geriatrică

[ad_1]

Stomatologia geriatrică 

Capacitatea de funcţionare a organismului se modifică odată cu înaintarea în vârstă.

Dorinţele pacienţilor în materie de tratamente dentare urmăresc anumite aspecte în funcţie de vârsta pacienţilor dar şi de problemele cu care vine bătrâneţea.

Tinerii doresc o estetică impecabilă pe când vârstincii doresc să se alimenteze optim.

Există anumite indicaţii şi contraindicaţii în funcţie de starea de sănătate.

Dacă la nivelul unui organism sănătos se poate realiza toată gama de intervenţii, atunci când pacientul prezintă şi altă patologie locală sau generală, indicaţiile se restrâng în funcţie de capacitatea organismului de a tolera intervenţia şi de a permite vindecarea ţesuturilor.

Schimbările dela nivelul organelor :
 • Sistemul cardiovascularmersul la stomatolog este însoţit întotdeauna de o doză de stres, indiferent de gravitatea cazului. Inima nu se mai adaptează la fel de bine la condiţiile de stres.
  La pacientul vârstnic, arterele se pot îngroşa datorită depunerilor de colesterol iar ca urmare, sângele curge cu viteză mai mare, provocând şi o creştere a presiunii în lumen.
  Astfel, creşte riscul de cardiopatie ischemică.
   

 • Sistemul ososoasele, structuri dure, de susţinere a muşchilor şi de formare a întregului schelet uman, pot să sufere procese de rezorbţie odată cu trecerea anilor.

 • Osteoporoza este caracterizată prin scăderea masei osoase, prin fragilizarea substanţei dure şi apariţia porozităţilor.
  Toate acestea reduc din rezistenţa osoasă astfel că pacientul v
  ârstic este predispus la apariţia fracturilor.
  Orice mic traumatism de la nivelul oaselor faciale se poate solda cu apariţia de fractură, care, la vârste înaintate, se vindecă mai greu.
  Chiar şi unele extracţii dificil de realizat pot să ducă la fracturarea bucăţilor de os din masivul facial.
  Reducerea grosimii şi a calităţii osoase împiedică pacientul să fie un bun candidat pentru implanturile dentare.
  De asemenea, la aplicarea protezelor totale, retenţia asigurată de suprafeţele osoase întinse şi reliefate lipseşte, astfel apărând adesea dezinserţia lucrărilor protetice.

 • Glandele salivareodată cu înaintarea în vârstă, glandele salivare ale pacienţilor se atrofiază consecutiv apărând şi o secreţie scăzută de salivă.Fluxul redus salivar predispune la apariţia de procese carioase multiple, de leziuni ulcerative la nivelul mucoaselor orale şi la dificultăţi în masticaţie, fonaţie şi deglutiţie.
  Staza salivei datorată depunerilor calcice la nivelul g ladelor salivare poate să ducă la apariţia de inflamaţii şi infecţii.
  Un alt efect al xerostomiei (reducerea cantităţii de salivă este reprezentat de atrofia papilară.Astfel, simţul gustativ al pacienţilor poate să fie alterat iar percepţia redusă a alimentelor.
  Pacientul devine tot mai slab motivat să se alimenteze deoarece nu se poate bucura de savoarea mâcării iar acest aspect, suprapus pierderii unităților dentare duce la malnutriție.

Procesul de îmbătrânire este unul fiziologic, organismul găsind resurse să se adapteze la noile condiţii.
In ceea ce priveşte tratamentele dentare, persoanele în vârstă pun mai puţin accent pe estetică şi mai mult pe posibilitatea de a tritura alimentele.

De asemenea, tratamentul prin implanturi este mai greu de tolerat de către cei în vârstă datorită intervenţiei chirurgicale.

In schimb, punţile dentare pot să aducă satisfacţii atât pe plan estetic cât şi funcţional.

Let’s block ads! (Why?)

[ad_2]

Source link