[ad_1]
Inervaţia extremităţii cefalice. Nervii trigemen şi facial.
Cavitatea orală este localizată în etajul inferior al feţei, în strânsă legătură cu aceasta dar şi cu întregul organism.
Senzatiile tactile, gustative dar şi mobilizarea structurilor orale precum buzele şi limba sunt coordonate de centrii situaţi intracranian.
Intreg corpul este traversat de 12 perechi de nervi care, prin ramificaţiile şi extinderea lor sunt responsabili de preluarea informaţiilor, transmiterea către centrii nervoşi şi elaborarea unui răspuns.
Orice stimul provenit din mediu poate să excite terminaţiile nervoase.
Dinţii, de asemenea, prezintă terminaţii nervoase în pulpa dentară dar şi în dentină, astfel se poate explica sensilbitatea dentară.
Ramurile nervului V, a trigemenului sunt responsabile de strâgerea de informaţii de la nivel dentar.
Sensibilitatea dentară are intensităţi şi manifestări diferite, în funcţie de gradul de intensitate al stimulului, de integritatea structurii acestuia dar şi de reactivitatea pacientului :
Hiperestezia reprezintă senzaţia de jenă dureroasă în momentul aplicării de lichide de temperaturi extreme (foarte reci sau foarte calde) sau orice alt stimul care poate să declanşeze o uşoară durere. Aceasta persistă atât timp cât stimulul acţionează.
Hiperemia este durerea care apare în momentul în care structura dintelui este uşor alterată, fie prin abrazie, eroziune sau procese carioase în stadiu incipient iar dentina subiacentă smalţului reacţionează mai uşor la stimulii din mediu.
Dupa contactul cu substanţe de temperatură extremă durerea poate să se prelungească cu încă 10-15 minute de la îndepărtarea stimulului.
Pulpita apare în momentul în care asupra dintelui au acţionat agenţi bacterieni din leziunile carioase, aparate ortodontice ce dezvoltă forţe excesive sau traumatisme.
Durerea din pulpită este mai intensă, în funcţie de forma ei poate să cedeze sau nu la administrarea de antialgice iar pacientul se prezintă de cele mai multe ori la medicul stomatolog, indicând sursa durerii.
Nervul facial este responsabil de inervaţia muşchilor din regiunea feţei dar controlează şi secreţia salivară.
In caz de afectare a unei terminaţii nervoase a nervului facial dirijată unui muşchi, de partea lezată va apărea paralizia.
Muşchiul îşi va pierde activitatea unilateral iar aspectul rezultat al jumătăţii de faţă este lăsat.
Obrazul pacientului va cădea iar în momentul în care acesta va zâmbi doar una dintre comisuri, cea de pe partea sănătoasă va reacţiona, cealaltă fiind căzută.
De asemenea, ochiul de pe partea afectată nu va mai putea fi închis. Simptomatologia în cazul afectării nervului facial este următoarea :
Migrene – pacientul relatează episoade de dureri de cap
Expresivitatea – modificările de expresivitate sunt resimţite încă de la început de către pacient. el va observa că jumătatea de faţă afectată este uşor căzută, va nota de asemenea modificările de la nivelul comisurilor orale dar şi pe cele oculare.
Dificultăţi de a schiţa unele gesturi – în momentul socializării şi a exprimării stărilor pe care le resimte, pacientul va întâmpina dificultăţi, sesizabile şi de către cei din jur.
Modificarea sensibilităţii gustative – simţul gustativ este si el afectat, în special pentru vârful limbii.
Secreţia salivară este diminuată, astfel că pacientul va avea probleme în timpul desfăşurării activităţilor normale de vorbire, deglutiţie, masticaţie.
Consultația va este oferită gratuit, tot ce trebuie să faceți este să vă programați din timp.
Programari la telefoanele:
0722463368
0735498977
0314313113
(Luni-Sambata 09.oo-20.oo)
[ad_2]
Source link