[ad_1]
Amprenta dentara
Amprenta reprezinta reproducerea exacta, in negativ, a tuturor elementelor campului protetic.
Eficienta tratamentului protetic prin orice tip de proteza fixa sau mobilizabila, depinde in cea mai mare parte de gradull de precizie al amprentei dentare.
Pentru o restaurare fixa, se transmit in laboratorul de tehnica dentara urmatoarele elemente:
- Dinții stâlpi cu: Suprafetele preparatiilor, limita cervicala a preparatiilor, zonele ramase nepreparate de la nivelul dintilor stalpi, forma parodontiului marginal
- Suprafetele crestelor edentate
- Suprafetele dintilor vecini ai viitoarelor restaurari protetice
- Suprafetele dintilor antagonisti ai viitoarelor restaurari
- Relatia mandibulo-maxilara de ocluzie
Amprentele sunt ultilizate in diferite scopuri: confectionarea modelelor de lucru care permit transferul celor mai fine detalii ale campului protetic in laboratorul de tehnica dentara, obtinerea unor modele de studiu care usureaza diagnosticul si planul de tratament, obtinerea modelelor document si realizarea modelelor duplicat utile in cursul tehnologiilor moderne de laborator.
Caracteristici
Caracteristica fundamentala a unei amprente este reprezentata de exactitate, astfel asigurandu-se una din conditiile esentiale pentru obtinerea unui model precis. Precizia modelului este influentata si de alte conditii precum: modul de pastrare si manipulare a amprentei, tipul materialului din care este confectionat modelul, momentul ales pentru turnarea modelului, tehnica de obtinere a modelului.
Clasificare
Materialele de amprenta se clasifica in:
-
materiale rigide si semirigide ireversibile ( gips, pasta ZOE)
-
materiale rigide reversibile (ceruri, materiale bucoplastice)
-
materiale elastice reversibile (hidrocoloizii reversibili)
-
materiale elastice ireversibile (hidrocoloizii ireversibili, elastomerii de sinteza:polisulfuri, siliconi, polieteri)
In practica curenta, se utilizeaza mai ales materialele elastice ireversibile. Hidrocoloizii ireversibili (alginatele) sunt folositi in special pentru amprentarea arcadei antagoniste.
Proprietăți
Proprietatile materialelor de amprenta elastice sunt: capacitatea de umectare a suprafetelor, tixotropismul, vascozitatea, rezistenta mecanic, deformarea permanenta,contractia de priza si stabilitatea dimensionala.
Portamprentele sau lingurile de amprenta sunt suporturi rigide in care se aplica materialele de amprenta; doar cu ajutorul lor, materialele se pot insera pe campul protetic al edentatiilor.
Rolul amprentarii dintilor preparati este reprezentarea fidela a „negativului” acestora. Care sa serveasca drept „tipar” in turnarea modelului.
Datorita faptului ca restaurarile protetice turnate, de la inlay si coroane unitare pana la proteze partiale fixe de mare intindere, se realizeaza excusiv indirect- pe model in laboratorul de tehnica dentara, adaptarea perfecta a restaurarilor protetice se obtine doar atunci cand modelul reflecta cat mai exact morfologia campului protetic amprentat.
[ad_2]
Source link