[ad_1]
Tratamentele stomatologice la pacienţii cu maladii canceroase
In ziua de azi, se înregistrează o creştere exponenţială a numărului de pacienţi care prezintă maladii canceroase.
Sansele de recuperare sau chiar de vindecare în cazul acestor pacienţi depinde mult de momentul în care este depistată boala.
Orice patologie depistată timpuriu şi care beneficiază de tratament instaurat în faze incipiente, are şanse mari de de regresa.
Totuşi, terenul, care este reprezentat de organismul gazdei are un rol important în modularea patologiilor.
Reactivitatea individuală este un factor care are o contribuţie majoră în procesele de apărare.
Starea de sănătate a pacienţilor care sunt caz oncologic este de obicei precară.
Nu există o evoluţie liniară a patologiei, existând perioade de remisiuni şi altele de exacerbări ale simptomatologiei.
Bolnavii care urmează tratamente prin chimioterapie, hormonoterapie sau radioterapie pot să beneficieze de tratamente somatologice, în anumite condiţii.
Radioterapia se aplică în cazul tumorilor de dimensiuni apreciabile, scopul fiind reducerea acestora în vederea extirpării ulterioare.
Precauţiile de care trebuie să se ţină cont în momentul în care pacienţii urmează radioterapie sunt următoarele :
Studiile indică un risc mare de a dezvolta necroze osoase în urma radioterapiei.
Este cunoscut faptul că radioterapia produce resorbţii şi necroze osoase. De aceea, se recomandă efectuarea extracţiilor şi a altor manopere chirurgicale cu două săptămâni înainte de începerea tratamentului radioterapeutic.
Aceasta precauţie se aplică în cazul tumorilor localizate în regiunea cefalică.
In timpul tratamentului de iradiere, se vor efectua doar manoperele somatologice de urgenţă şi se va avea în vedere suprimarea durerii prin intervenţii minime.
Definitivarea procedurilor stomatologice se va realiza după încetarea iradierii prin radioterapie.
Chimioterapicele, pe de altă parte produce scăderea numărului de leucocite, uneori chiar sub 5000 pe mm cub, în condiţiile în care valorile normale le plasează între 5000 şi 9000 pe mm cub.
Astfel, se produce o puternică depresie a imunităţii. Mecanismele de apărare ale organismului nu vor mai face faţă contaminării bacteriene.
De aceea, unele microorganisme care la individul sănătos nu au efect patogen pot să devină periculoase pentru pacientul aflat sub chimioterapie.
In timpul tratamentelor stomatologice la aceşti pacienţi, se va avea în vedere reducerea la minimum a contaminării bacteriene.
Se recomandă chiar instutirea de medicaţie antibiotică în cazul tratamentelor sângerânde.
Pacientul va trebui să prezinte analizele de sânge de care medicul stomatolog are nevoie în vederea stabilirii planuului de tratament dar şi să îşi cunoască medicul oncolog, pentru o mai bună colaborare.
Tot în urma tratamentelor cu chimioterapice, este posibil ca hemoglobina să aibă valori scăzute.
Dacă valorile scad drastic, mult sub limita fiziologică, apare riscul de sângerări masive în timpul tratamentelor dentare.
De aceea, se interzic tratamentele sângerânde în cabinetul de stomatologie până cand valorile hemoleucogramei le permit.
In afară de manoperele sângerânde care ar trebui temporizate pânâ la încheierea tratamentului cu citostatice, celelalte tratamente stomatologice pot fi realizate.
Inaintea începerii tratamentelor stomatologice, este bine ca pacientul să relateze medicului toate tratamentele pe care le urmează.
De asemenea, comunicarea cu medicul oncolog ajută pentru a afla date despre evoluţia bolii.
# tratament stomatologic cancer # tratament stomatologic cancer
[ad_2]
Source link