clinica stomatologica în Giurgiu

Accidente şi complicaţii în urma extracţiilor molarilor de minte

[ad_1]

Accidente şi complicaţii în urma extracţiilor molarilor de minte

Extracţia dentară reprezintă o manoperă de necesitate, radicală, de extragere a dinţilor irecuperabili din alveolă.

Extracţia molarilor de minte este o manoperă care se impune atunci când dintele în cauză nu mai prezintă importanţă din punct de vedere protetic, suferă leziuni carioase sau orice alt tip de leziune distructivă dificil de tratat, blochează dezvoltarea unităţilor dentare vecine sau le prejudiciază săntatea sau suferă infecţii repetate, ce nu remit în urma instituirii tratamentul conservator.

Extracţia molarilor de minte incluşi, denumită şi odontectomie, este o manoperă dificilă pentru că impune sacrificiu osos. Trepanarea corticalei osoase se va face cu freze rotative.

Chiar dacă pacientul experimentează o senzaţie neplăcută în momentul trepanării, durerea este absentă, graţie anesteziei efectuate în prealabil.

Totuşi, indiferent de grija pe care o are operatorul în momentul efectuării extracţiilor molarilor de minte, datorită complexităţii şi diversităţii morfologice, există riscul de producere a accidentelor intraoperatorii dar şi a complicaţiilor posoperatorii.

Localizarea distală a molarilor produce un acces dificil iar ordinea de erupţie, care se finalizează cu molarii de minte, produce adesea înghesuiri au chiar remananţa submucoasă sau intraosoasă a acestora.

Accidentele din timpul extracţiei molarilor de minte :

Fractura

Coroana sau rădăcinile molarilor de minte pot să sufere fracturi, astfel, întreg procesul de extracţie fiind îngreunat.

Fractura se poate produce prin alegerea necorespunzătoare a instrumentarului, erori de tehnică, accesul dificil la locul extracţiei sau poziţia ferită a dintelui.

Fractura corticalei osoase – localizarea în profunzimea osului a molarului de minte inclus presupune trepanarea coticalei osoase pentru degajarea coroanei. Astfel, se poate produce fracturarea tăbliei osoase cu expunerea elementelor vasculare şi nervoase.

Tăblia orală este mai fragilă decât cea vestibulară astfel că se poate leza nervul lingual, situat în vecinătatea planşeului bucal.

Fractura mandibulei

Uneori, molarul inclus profund osos este un factor de stabilizare a mandibulei. Uneori, când acesta ocupă un volum considerabil din masivul osos mandibular, prin extracţie, osul se poate fragiliza şi chiar fracura.

Luxaţia mandibulei

Dacă în momentul extracţiei pacientul menţine gura deschisă timp îndelungat, articulaţia temporo-mandibulară poate să sufere o luxaţie.

Complicaţiile extracţiei molarilor de minte survin la puţin timp după finalizarea manoperei, de obicei la câteva ore sau zile. Acestea sunt legate de :

Durerea şi inflamaţia

Sunt reacţii normale care apar după extracţia molarilor de minte, mai ales dacă manopera a fost una dificilă. Pacientul trebuie să îşi administreze antialgice şi să aplice comprese cu apă rece, până la ameliorarea durerii.

Infecţia alveolei restante 

Aceasta se poate produce în momentul în care locul ocupat anterior de dinte a fost contaminat bacterian.

Această infecţie poartă denumirea de alveolită şi în funcţie de forma sa, uscată sau umedă, prezintă durere de intensităţi diferite.

Pacientul se va prezenta la medicul stomatolog din nou, pentru dezinfectarea alveolei.

Trismusul

Reprezintă imposibilitatea deschiderii gurii în limitele sale fiziologice.

Trismusul poate să apară datorită inflamaţiei posoperatorii. Pe de altă parte, datorită menţinerii gurii deschise pentru mai mult timp, sistemul muscular are de suferit, fibrele se inflamează şi se reduce amplitudinea mişcărilor de închidere şi închidere.

Let’s block ads! (Why?)

[ad_2]

Source link