clinica stomatologica în Giurgiu

Tratamentul leziunilor ulcerative ale cavităţii bucale

[ad_1]

Tratamentul leziunilor ulcerative ale cavităţii bucale

Ulceraţiile cavităţii bucale reprezintă fenomene care se întâlnesc frecvent la nivelul mucoaselor care căptuşesc cavitatea orală.

De multe ori, pacienţii nu semnalează aceste probleme decât în momentul în care sunt dureroase şi interferează cu funcţiile aparatului dento-maxilar precum fonaţia sau masticaţia.

Alteori, ele sunt depistate pur şi simplu în momentul efectuării unui control de rutină sau atunci când pacientul se prezintă la medicul stomatolog pentru alte tipuri de tratamente, ce vizează alte zone ale cavităţii orale.

Investigaţia principală pentru a stabili originea şi cauzele care au dus la apariţia de ulceraţii orale este examinarea clinică.

Astfel, ulceraţiile prezintă forme şi dimensiuni diferite în concordanţă cu factorul care le-a produs şi care le influenţează evoluţia.

Dacă motivul producerii ulceraţiei au fost o obturaţie în exces, o margine anfractuoasă sau o coroană protetică fracturată, ulceraţia se manifestă local, strict în locul în care agentul traumatic acţionează.

Pe de altă parte, în momentul în care cauza producerii ulceraţiei este reprezentată de o maladie generală de tipul diabetului zaharat, a tuberculozei sau a sindromului de imunodeficienţă dobândită, SIDA, leziunile ulcerative sunt regăsite pe suprafeţe extinse ale cavităţii orale, ocupând o mare parte din aceasta.

De asemenea, leziunile ulcerative ce apar ca formă de debut a cancerului prezintă o dispoziţie preferenţială la nivelul marginii limbii sau în planşeul bucal adică imediat sub limbă.

Alte investigaţii care pot să fie efectuate pentru a stabili cauza leziunilor ulcerative sunt reprezentate de testele de sânge, pentru a decela existenţa infecţiei la nivelul organismului sau biopsia, pentru a determina dacă leziunea este de tip canceros sau nu.

Tratament

Tratamentul ulceraţiilor bucale diferă în funcţie de cauza de ce le-a produs. De cele mai multe ori, leziunile acestea se vindecă în câteva zile, dacă în cavitatea bucală nu există un rezervor care să întreţină leziune.

Evitarea alimentelor de temperaturi crescute sau picante până la remiterea leziunilor ulcerative – alimentele din această categorie pot să duca la apariţia durerii atunci când sunt consumate în momentul în care în cavitatea orală sunt prezente leziuni. De asemenea, timpul de vindecare poate fi considerabil crescut.

Consumul crescut de lichide duce la eliminarea din cavitatea orală a substanţelor cu potenţial de agravare a ulceraţilor, grăbind vindecarea.

În cazul apariţiei şi persistenţei durerii se pot administra antialgice de tipul paracetamolului.

De asemenea, în farmacii există produse sub formă de geluri sau unguente care reduc din jena dureroasă şi grăbesc vindecarea.

Dacă ulceraţia a fost provocată de virusul Herpes Simplex, atunci se tratează cauza şi se utilizează medicaţie antivirală.

Dacă peste leziunile ulcerative există suprapusă şi o placă albă, candidozică, medicaţia antifungică este de elecţie.

Apa de gură conţine substanţe antiseptice care duc la reducerea florei bacteriene a cavităţii orale. Utilizarea acetseia de două ori pe zi, în urma periajului, are rezultate satisfăcătoare în favorizarea vindecării.

Pentru prevenirea recurenţelor ulceroase, se recomandă acordarea de atenţie sporită periajului dinţilor dar şi a mucoaselor orale, pentru a reduce flora bacteriană. De asemenea, consultul stomatologic poate să depisteze cauze iatrogene sau anatomice care ar putea duce la apariţia de ulceraţii.

Let’s block ads! (Why?)

[ad_2]

Source link