clinica stomatologica în Giurgiu

Iritaţiile generate de purtarea protezelor totale

[ad_1]

Iritaţiile generate de purtarea protezelor totale

Aplicarea protezelor totale este salutară în momentul în care pe arcadă nu mai există unităţi dentare sau cele prezente sunt deteriorate şi prezintă indicaţie de extracţie.

In acest caz, câmpul protetic rezultat în urma pierderii dinţilor este reprezentat de creste acoperite de mucoasă, ce pot să aibă un aspect rotunjit, favorabil protezării sau, dimpotrivă, un aspect ascuţit, de muchie tăioasă, ce nu ajută practicianul în vederea conceperii planului de tratament.

Producerea iritaţiilor mucoasei orale poate să fie favorizată de anumiţi factori generali, reprezentaţi îndeosebi de bolile generale.

Acestea din urmă au rolul de a favoriza instalarea iritaţiilor şi de a le agrava evoluţia. Pe de altă parte, factorii locali reprezintă factori determinanţi, cu impact direct asupra producerii leziunilor mucoasei.

Factori locali

Iritaţiile pot să fie determinate de următorii factori locali :

  • Mişcările sau alunecările protezelorprotezele trebuie, în mod normal, să se agrege fix la nivelul crestelor edentate şi să se sprijine pe acestea în vederea asigurării stabilităţii protezelor.
    Orice deplasare laterală determină forţe puternice de frecare între suprafaţa mucozală a protezelor şi mucoasele orale, această acţiune având un rol iritant.
    Cu cât deplasarea este mai mare, cu atât întinderea leziunii creşte şi ea. Dealtfel, o deplasare minimă a protezelor, cu generarea de forţe mici dar constante, poate să producă iritaţie.
  • Lipsa stabilirii corecte a înălţimii verticale a etajului inferior al pacientului – etajul inferior al feţei este delimitat de la nas la bărbie, această dimensiune nu este constantă, ea variind în funcţie de prezenţa sau absenţa unităţilor dentare.
    La pacientul edentat total, adică la cel care a pierdut toţi dinţii, etajul inferior este în mod firesc, subdimensionat.
    In vederea restaurării edentaţiei totale şi redării aspectului de dinaintea pierderii dinţilor, medicul trebuie să respecte dimensiunea iniţială a etajului inferior.
    Fie că se fac măsurători în perioada în care pacientul încă avea dinţi şi se notează în fişă, fie că se utilizează metode antropometrice sau funcţionale, cu cât dimensiunea etajului inferior se evaluează mai aproape de cea reală, cu atât pacientul se va simţi mai confortabil în momentul purtării protezei.
  • Gradul de netezime al protezei – crucial pentru a avea mucoase integre şi sănătoase este realizarea unei proteze a cărei feţe ce se sprijină pe crestele dentare să fie netedă, fără a prezenta rugozităţi. Orice asperitate sau zonă rămasă nefinisată devine iritantă pentru mucoasă, care va prezenta leziuni.
Simptome

Simptomele pe care le prezintă pacientul cu leziuni la nivelul mucoasei orale sunt :

  • Durere – poate să fie de la simplă jenă până la durere intensă ce nu permite pacientului purtarea protezei
  • Arsuri – resimţite mai ales în momentul în care pacientul se alimentează sau consumă băuturi calde sau picante.
  • Senzaţie de uscăciune a gurii
  • Sângerări – nu apar de fiecare dată însă sugerează un stadiu avansat de leziune a mucoasei orale. Se caută întotdeauna o cauză generală care ar putea favoriza sângerarea spontană a mucoaselor.

Este imperativ ca pacientul să menţină o igienă riguroasă a protezelor totale şi a cavităţii bucale, per total, în conformitate cu indicaţiile oferite de către medicul stomatolog.

Let’s block ads! (Why?)

[ad_2]

Source link