clinica stomatologica în Giurgiu

Alimentaţia potrivită pentru fiecare grupă de vârstă

[ad_1]

Alimentaţia potrivită pentru fiecare grupă de vârstă

Dintotdeuna, alimentaţia a stat la baza unui organism sănătos, armonios dezvoltat.

Este important de ştiut şi de înţeles faptul că alimentaţia trebuie diversificată şi adaptată în funcţie de etapa de dezvoltare în care se află organismul.

O nutriţie echilibrată, atent selectată şi adaptată nevoilor este vitală pentru menţinerea unei stări de sănătate.

Un organism sănătos răspunde prompt şi eficient la agresiunile constante la care este supus.

In mod special, în timpul creşterii copilului, dacă nu se asigură necesarul de nutrienţi, organismul nu se dezvoltă în conformitate cu potenţialul său.

Astfel, sistemul imunitar nu răspunde la fel de eficient la factorii ce dereglează echilibrul organismului.

In funcţie de stadiul de dezvoltare în care se regăseşte organismul, alimentaţia, în linii mari, trebuie să fie următoarea, cu posibilitatea de a varia în funcţie de indicaţiile medicului:

Clasificare
  • In perioada prenatală, viitoarea mamă trebuie să acorde o deosebită importanţă alimentaţiei, pentru a se asigura că fătul primeşte toţi nutrienţii de care are nevoie pentru a păşi în viaţă sănătos.

    Acidul folic este important pentru dezvoltarea armonioasă a sistemului nervos al copilului şi se regăseşte în legume cu frunze verzi, citrice şi cereale. O dietă bogată în calciu ajută la formarea oaselor.

    Carenţa de vitamina D duce la modificări ce vizează şi cavitatea orală, astfel că dinţii vor prezenta un smalţ friabil, subţire şi susceptibil la atacul bacterian, pe când oasele maxilare vor fi moi, spongioase, riscând să se fractureze uşor.</span></span></span></span>

  • După naşterea copilului, urmează perioada de alăptare, în care alimentarea copilului se va realiza prin prehensiunea sânului mamei.

    Prin mişcări de sugere se realizează exprimarea laptelui şi astfel se satisface starea de foame.

    Alimentaţia este indicat a se realiza exclusiv la sân cel puţin în primele 6 luni de viaţă, pentru că laptele matern conţine toţi nutrienţii de care organismul are nevoie pentru a se dezvolta armonios.

    De la vârsta de 6 luni, alimentaţia poate să devină variată, micul copil fiind obişnuit treptat şi cu alte tipuri de consistenţe şi gusturi.
    Trecerea trebuie să se realizeze gradual.

    Tot atunci se încearcă şi renunţarea la biberon deoarece utilizarea lui prelungită poate să aducă la apariţia cariilor de biberon, în special dacă lichidele conţinute sunt îndulcite.</span></span></span></span>

  • Primii ani din viaţa copilului sunt aceia în care cel mic experimentează, se adaptează la mediul înconjurător iar reflexul de a aduce spre gură orice întâlneşte este prezent.

    De aceea, este important ca părinţii să ghideze modul în care copilul este alimentat, să acopere necesarul organismului şi în acelaşi timp să nu facă excese.

    Trebuie să se evite consumul marcat de produse ce conţin zahăr pentru a preveni patologia carioasă.

    De asemenea, consumul de băuturi carbogazoase va fi limitat sau chiar stopat.</span></span></span>

Recompensele alimentare ar trebui să fie evitate de către părinţi fiindcă pot produce mai mult rău decât bine.
Părinţii trebuie să insiste asupra consumului de lactate, proteine iar programul mesei să fie la o ora fixă.

Chiar şi în perioadă adultă, echilibrul alimentar trebuie păstrat iar nutrienţii consumaţi trebuie să fie în funcţie de greutate, activitatea fizică dar şi unele boli generale ce pot să apară de la o anumită vârstă.

Let’s block ads! (Why?)

[ad_2]

Source link