clinica stomatologica în Giurgiu

Autoevaluarea sănătăţii orale

[ad_1]

Autoevaluarea sănătăţii orale

Soluţia pentru a întreţine şi a menţine o sănătate orală desăvârşită este reprezentată de igienă.

Acest termen, igiena, adună totalitatea manoperelor efectuate de către medicul stomatolog şi completate de către pacient, în vederea menţinerii sănătăţii cavităţii bucale şi a întregului organism. O cavitate orală sănătoasă, în care unităţile dentare şi ţesuturile moi şi dure se

află în amornie, atât din punct de vedere estetic cât şi funcţional, este alcătuită din arcade integre, atent întreţinute.

Se recomandă igienizarea profesională, efectuată de către medicul stomatolog, a cavităţii orale de două ori pe an.

constă din detartraj, periaj profesional, aplicare de geluri fluorurate pentru dinţii susceptibili ca carie şi alte tratamente care au menirea de a preîntâmpina atacul bacterian.

Pacientul trebuie să se îngrijească de igiena orală de cel puţin două ori pe zi, în special dimineaţa şi seara.

Se recomandă utilizarea de periuţe de dinţi cu perii moi, de pastă de dinţi cu granulaţie redusă iar pariajul să nu fie agresiv pentru dinţi, forţa ce se exercită fiind redusă.

De asemenea, ca metode adiţionale, ce vin în completarea periajului dentar clasic sunt, precum urmează :

Apa de gură – ar trebui să fie nelipsită din protocolul de igienizare personală.
Se recomandă clătirea gurii cu apă de gură de fiecare dată după periajul dentar.
Apa de gură, prin substanţele conţinute, ajută la menţinerea la distanţă a bacteriilor astfel, la nivel dentar, se formează o peliculă cu rol de protecţie.

Aţa dentară – este utilă în îndepărtarea plăcii bacteriene de la nivel interdentar.
Se estimează că aproximativ 30% dintre bacterii se regăsesc între unităţile dentare.
Perii periuţelor de dinţi convenţionale nu au capacitatea de a pătrunde complet în aceste spaţii, de aceea ată dentară este recomandată în această situaţie.
Aţa dentară poate fi fabricată din diferite materiale şi poate avea variate consistenţe, putând fi cerate sau mătăsoase.

Duşurile bucale – sunt produse relativ noi şi au rolul de a îndepărta placa bacteriană prin intermediul unui jet de apă, ce se izbeşte de suprafeţele dentare şi dizlocă blocurile bacteriene.

Inspectarea cavității orale

Pacientul poate să îşi inspecteze şi singur cavitatea orală, de acasă, pentru a urmări dacă dinţii şi structurile adiacente prezintă un grad corespunzător de sănătate. paramentrii ce trebuie urmăriţi în timpul inspecţiei sunt :

Pigmentări – reprezinta coloraţii sau, mai bine spus, discoloraţii inestetice care pot să fie prezente la nivelul unităţilor dentare sau a obturaţiilor.

Sunt, cel mai adesea, închise la culoare şi pot survine consumului de lichide şi alimente închise la culoare sau cu potenţial de a pigmenta. In alte situaţii, pot să apară depigmentări ale suprafeţelor dentare, aceasta sugerând iniţierea unei carii, mai precis stadiul incipient, de demineralizare dentară.

Fracturi dentare – dacă nu sunt însoţite de apariţia sensibilităţii, fracturile dentare sunt simple şi de cele mai multe ori abia decelabile de către pacient. Insă, prin compararea cu dinţii vecini şi prin observarea unor anomalii de formă, pacientul se poate adresa mediculuistomatolog care va pune diagnosticul corect.

Mobilitatea dentară – se poate aprecia, cel mai bine, prin prinderea dintelui între două suprafeţe dure, necompresibile. Dinţii sănătoşi au o mobilitate care nu poate fi depistată de către pacient. In cazul în pacientul sesizează prezenţa acesteia, este recomandat să se adreseze mediculuistomatolog.

Cu cât pacienţii sunt mai receptivi şi mai interesaţi de a avea o sănătate orală bună, cu atât rezultatele igienizării vor fi mai durabile.

Let’s block ads! (Why?)

[ad_2]

Source link