clinica stomatologica în Giurgiu

Evoluţia aparatelor dentare

[ad_1]

Evoluţia aparatelor dentare de-a lungul timpului

Tot mai frecvent există cazuri de copii sau chiar de adulţi care vin la medicul stomatolog nemulţumiţi de aspectul arcadelor dentare sau de modul în care se desfăşoară anumite funcţii ale aparatului dento-maxilar.

Copiii sunt aduşi de obicei de părinţii care observă asimetrii în erupţia dentară, malpoziţii sau lipsa spaţiului pe arcade pentru dinţii care sunt în erupţie.

Adulţii, ezită mai mult până să ia decizia de a se prezenta la medicul ortodont fiind neliniştiţi că vor purta pentru următorii ani un aparat care le va deteriora, în opinia lor, aspectul estetic.

Multitudinea de aparate dentare apărute în ultima decadă vin cu soluţii care ameliorează decisiv aspectul estetic al arcadelor dentare în momentul purtării.

De asemenea, concepţia în legătură cu purtarea aparatelor dentare s-a modificat.

De aceea, persoanele care posedă aparat ortodontic nu mai sunt stigmatizate pentru aceasta, ci sunt apreciate pentru că au grijă de sănătatea şi funcţionalitatea orală, mai ales ca în unele momente, purtarea apartului dentar poate să fie dureroasă şi impune şi renunţarea la a consuma anumite alimente.

Aparatele dentare au început să apară în jurul anului 1800, deşi, în ţările mai dezvoltate exista preocuparea pentru a avea o dantură sănătoasă cu mult înainte.

Metodele de aliniere a dinţilor pe arcadele dentare variau în funcţie de cultură şi civilizaţie dar scopul era unul singur şi anume acela de a oferi pacientului un zâmbet frumos.

Fie că erau utilizate fire de aur sau sârme metalice, care înconjurau dinţii şi îi tracţionau spre poziţia corectă, fie că alinierea se realiza prin oase de animale, în unele cazuri rezultatele erau foarte bune.

Intre timp, metodele prin care se realizează alinierea dentare au evoluat şi în ziua de azi se află într-o dezvoltare continuă, pentru a oferi pacientului confortul maxim iar medicului, manipularea uşoară, rezultate eficiente şi care se menţin după îndepărtarea aparatului dentar.

Componentele aparatelor dentare sunt :

Brackets – sunt acele piese prefabricate care se lipesc cu compozite adezive pe suprafaţa fiecărui dinte.

Aceştia sunt aplicaţi de către medicul ortodont prin lipirea fiecărei unităţi sau pot fi colaţi şi indirect, prin intermediul unei gutiere care serveşte ca ghid pentru aplicare

Arcurile – sunt de diferite dimensiuni, materiale şi forme pe secţiune în funcţie de etapa în care ne aflăm cu tratamentul ortodontic şi au rolul de a mobiliza dinţii, de a-i mişca către poziţia dorită.
Arcurile pot să fie metalice dar există şi variante ce au culoare mai apropiată de cea a dinţilor, vopsite alb sau din ceramică şi safir, pentru pretenţii estetice crescute.

Inele – se utilizează pentru dinţii posteriori şi anume molarii, care necesită forţe mai mari pentru a putea fi deplasaţi şi prezintă o formă circulară.

In timp, pentru a reduce costurile şi a le mai mai accesibile pentru o masă mare din populaţie, s-au înlocuit firele de aur cu sârme din oţel inoxidabil. Astăzi, există şi aparate ortodontice care se aplică pe faţa orală a dinţilor şi astfel sunt mai puţin vizibile.

Ultima decadă se remarcă prin apariţia aparatelor invisalign care presupune alinierea dentară prin utilizarea de gutiere de plastic, mult mai bine tolerate de către pacient.

Let’s block ads! (Why?)

[ad_2]

Source link