[ad_1]
Regenerarea tisulară ghidată
Medicii stomatologi încearcă mereu să salveze atât dinţii dar şi ţesuturile de susţinere, pentru a favoriza menţinerea în condiţii optime a sănătăţii orale. Tratamentele de specialitate sunt indicate dinţilor dar şi gingiilor, pentru că doar îngrijite în ansamblu, acestea vor duce la rezultate mulţumitoare şi durabile.
Uneori, stomatologia restaurativă şi conservativă, adică acea parte care se ocupă de obturaţii şi lucrări protetice, nu are indicaţii în patologiile care afectează o parte considerabilă a tesuturilor.
Dacă este vorba de patologii complexe, de tipul bolii parodontale, unde sunt afectate atât unităţile dentare dar şi ligamentele şi osul alveolar, tratamentul trebuie să vizeze limitarea invaziei bacteriene de la nivelul tuturor structurilor.
Caracteristici
In momentul în care este necesară refacerea osului, a ligamentelor şi a gingiei pierdute în cadrul evoluţiei bolii parodontale şi prevenirea migrării epiteliului la nivelul defectului creat, se apelează la membrane de regenerare tisulară ghidată care au următoarele caracteristici :
- Biocompatibilitate – membranele de regenerare tisulară ghidată, cunoscută şi sub numele de RTG, sunt eficiente fără a produce modificări de natură patologică în jur. Astfel, acestea sunt aplicare la locul de elecţie fără să inducă reacţii inflamatorii şi fără să irite ţesuturile învecinate. De asemenea, membranele pentru terapia prin RTG nu dau alergii, rezistă la atacul bacterian şi se resorb într-un timp adecvat, conform cu planul terapeutic.
- Oferă condiţii de vindecare – prin faptul că nu permit penetrarea ţesutului epitelial la locul defectului, asigură vindecarea de la nivelul osului alveolar şi a ligamentelor parodontale.
- Menţin spaţiul şi facilitează vindecarea – membranele pentru regenerarea tisulară ghidată sunt suficient de rezistente încât să creeze o barieră între diferitele tipuri de tesuturi, pentru ca vindecarea să se realizeze în parametri normali.
Aplicarea de membrane este o procedură chirurgicală, realizată de medicul specialist parodontolog, atunci când boala parodontală este intr-un stadiu avansat de evoluţie.
Cauza apariţiei bolii parodontale este una simplă, comună. Aceasta are la bază inflamaţia gingivală sau gingivita, dată de acumularea de placă bacteriană la nivelul suprafeţelor dentare şi a celor moi.
Unul din primele semne ale gingivitei este dat de către apariţia sângerării la periaj şi uneori chiar spontan.
Dacă nu se intervine terapeutic încă de la primele semne, printr-un protocol riguros de igienă ce constă din periaj profesional, detartraj şi aplicaţii de substanţe topice menite să reducă inflamaţia, boala se agravează cuprinzând şi structurile din profunzime.
Odată ce patologia atinge ligamentele şi osul de susţinere, este cunoscută sub numele de boală parodontală iar posibilităţile de tratament se reduc. In momentul în care patologia atinge grosimea osului, defectul produs nu va mai putea fi înlocuit prin mecanismele fiziologice şi de reparaţie ale organismului.
Indicatii
Astfel, RTG este indicat in următoarele situaţii :
- Defecte ale osului alveolar
- Pacienţi cu o stare generală de sănătate bună, care răspund favorabil la terapie
In cazul pacienţilor care fumează, care prezintă multiple patologii ale altor sisteme şi organe se contraindică RTG.
De asemenea, pentru pacienţii care prezintă defecte osoase foare mari, întinse, dispuse orizontal, osul restant fiind puţin şi de calitate deficitară, este posibil ca terapia prin RTG să nu funcţioneze.
[ad_2]
Source link