clinica stomatologica în Giurgiu

Intrebări ale pacienţilor legate de sănătatea orală

[ad_1]

Intrebări uzuale ale pacienţilor legate de sănătatea orală

Pacienţii posedă multiple surse de informare deseori le este greu să discearnă între sfaturile bune şi cele oferite în necunoştinţă de cauză.

Fie că se informează de pe internet, fie că anturajul contribuie la aceasta, de multe ori pacienţii se prezintă la medicul stomatolog nedumeriţi şi oarecum sceptici în ceea ce priveşte soluţiile de tratament.

Este bine ca pacientul să dezvolte în timp încredere în medicul stomatolog, o încredere bazată pe rezultate şi o bună comunicare.

Dintre nedumeririle şi miturile pe care le au pacienţii în momentul în care merg la medicul stomatolog, vom încerca să răspundem la cele mai frecvente dintre ele :

Dacă dinţii nu dor, înseamnă că sunt sănătoşi. Fals!

Acesta este un mit. Dinţii sunt alcătuiţi din mai multe straturi, cel superficial fiind smalţul care nu prezintă inervaţie. De aceea, orice proces patologic ce este cantonat la nivelul smalţului nu produce durere decât în momentul în care se apropie de dentină, strat ce prezintă receptori pentru sensibilitate.

De asemenea, cariile se pot dezvolta asimptomatic, pentru că dinţii, în caz de agresiune ce prezintă o evoluţie lentă, sunt capabili să producă dentină de reacţie, care scade gradul de sensibilitate. Astfel procesele patologice avansează fără ca pacientul să fie conştient.

De multe ori, în momentul în care apare durerea dentară, procesele patologice au apucat deja să progreseze semnificativ spre camera pulpară iar modalităţile de tratament se reduc şi ele.

Sănătatea organismului nu are vreo legătură cu sănătatea orală. Fals!

Cavitatea orală şi toate celelalte sisteme şi organe sunt într-o strânsă legătură între ele. Fie că prezintă comunicare directă sau doar prin intermediul vaselor, componentele organismelor formează un tot unitar iar patologia unui segment poate să se propage cu uşurinţă către altul.

Gura este primul segment al sistemului digestiv şi o multitudine de bacterii pot să pătrundă pe această cale, din mediul extern. Studiile intreprinse în ultimii ani arată că bacteriile din gură ar avea un rol în evoluţia patologiilor cardiace, astfel contribuind la apariţia bolilor de inimă.

Pierderea dinţilor de lapte nu este un eveniment periculos pentru dezvoltarea ulterioară a dentiţiei permanente. Fals.

Dinţii de lapte, cunoscuţi şi sub numele de temporari, apar încă din primele luni de viaţă şi ajută la dezvoltarea maxilarelor şi la efectuarea primelor mişcări de masticaţie.

Pentru simplul fapt că dinţii temporari vor fi înlocuiţi de către cei permanenţi la o vârstă fragedă, părinţii au tendinţa să îi neglijeze.

In realitate, lucrurile stau cu totul altfel. Dinţii de lapte care se pierd precoce pot să ducă la adevărate tulburări de tipul înghesuirilor dentare şi perturbarea ordinii de erupţie a dinţilor definitivi.

De asemenea, procesele patologice întâlnite la nivelul rădăcinii dinţilor temporari pot să ducă la afectarea coroanei dinţilor permanenţi, ce se regăsesc imediat dedesubt. De aceea, dinţii de lapte ar trebui să fie consideraţi la fel de importanţi precum cei permanenţi, având în vedere că le dictează evoluţia.

Acestea sunt doar unele dintre miturile cu care pacienţii de orice vârstă se confruntă la un moment dat.

O bună comunicare cu medicul stomatolog însă poate să ducă la elucidarea acestor întrebări.

Let’s block ads! (Why?)

[ad_2]

Source link