[ad_1]
Radiaţiile produse în stomatologie
Radiologia stă la baza diagnosticării patologiilor orale. Nu se mai efectuează tratamente fără imagistică pentru că radiografiile ajută din foarte multe puncte de vedere. Astfel, radografiile sunt utile în următoarele situaţii:
- Depistarea cariilor – cariile reprezintă demineralizări şi pierderi de substanţă de la nivelul dinţilor, ce apar în momentul în care microorganismele se află în cantitate crescută, depăşesc mecanismele de apărare locale şi îşi exercită potenţialul patogen.
Cariile pot fi uşor de identificat in momentul în care se află pe suprafeţe precum cea ocuzală sau vestibulară dar dacă se regăsesc interdentar, ele sunt destul greu de depistat.De multe ori, cariile interdentare evoluează lent, fără ca pacientul să bănuiască ceva. In stadii avansate, cariile interdentare distrug smalţul şi produc sângerări gingivale.Prin examenul radiologic cariile interdentare sunt depistate cu uşurinţă chiar din stadii incipiente - Depistarea patologiilor apicale – rădăcinile dinţilor pot să fie frecvent afectate de patologia carioasă care avansează la nivelul camerei pulpare şi însămânţează şi rădăcina, de obicei într-un timp relativ scurt.
Dacă se produce liza osoasă, modificările sunt vizibile şi radiologic şi orientează în argumentarea diagnosticului.
Clinic, manifestările pot să fie comune mai multor patologii, însă imagistica este indispensabilă în vederea formulării corecte a diagnosticului. - Nivelul osos – în vederea efectuării de tratamente protetice dar şi inserarea implantelor, este obligatoriu să ştim cantitatea de os de care dispunem.
Astfel, putem să ne orientăm asupra tratamentelor ce pot fi efectuate. De multe ori, tratamentele pe care medicul doreşte să le efectueze nu se pot realiza deoarece condiţiile locale nu o pot permite.
De aceea, o evaluare radiologică este absolut necesară. - Aspectul structurilor osoase şi al părţilor moi – de multe ori, patologiile ce afectează masivul facial pot să aibă o evoluţie destul de tăcută şi deloc reprezentativă pentru a se putea diagnostica. Imagistica este extrem de utilă în aceste cazuri.
In special în momentele în care este vorba despre formaţiuni tumorale, ce infiltrează mai mult tipuri de ţesuturi, examenele radiologice tridimensionale ajută să se identifice precis locul până la nivelul căruia sunt acestea extinse.
Radiaţiile emise prin examenele complementare ce se realizează pentru tratamentele stomatologice sunt mult reduse faţă de cum obişnuiau să fie în trecut. Se încearcă de la an la an reducerea cantităţii de radiaţii.
Insă radiaţiile se regăsesc pretutindeni. Prin simplul fapt că ne desfăşurăm activităţile zinlice, omul emite radiaţii, datorită materialului radioactiv ce este conţinut în interiorul organismului.
Doza de radiaţii care poate să devină dăunătoare organismului uman este de 100000 microSv în timp ce doza letală este considerată a fi de 10000000 microSv. Doza de radiaţii înmagazinată prin efectuarea unei radiografii panoramice în cabinetul stomatologic este de aproximativ 6-7 microSv, mai puţin decât fumatul unui pachet de ţigări pe zi, care echivalează cu 40 microSv.
De aceea, prin beneficiul pe care radiologia îl aduce în domeniul stomatologic şi în general în domeniul medical, prin progresele care se realizează prin aceste metode, se consideră gradul de iradiere nul în comparaţie cu avantajele pe care le prezintă.
[ad_2]
Source link