clinica stomatologica în Giurgiu

Membrana PRF în chirurgia dentară

[ad_1]

Membrana PRF în chirurgia dentară

Procedurile stomatologice au grade variate de invazivitate, în corelaţie cu tipul de patologie prezentă.

Stomatologia se împarte în mai multe ramuri, fiecare ocupându-se de un anumit segment, dintre acestea cele mai cunoscute sunt următoarele :

 • Protetica dentară – această ramură este specializată pe reconstituirea morfologiei şi funcţiilor pierdute odată cu instalarea edentaţiilor.
  Dinţii se pot pierde din varii motive precum procesele carioase, boala parodontală sau traumatisme.
  Indiferent de agentul cauzator, rezultatul este acelaşi şi anume pierderea dinţilor.
  Protetica dentară vine în ajutorul acestor pacienţi şi reface prin lucrări ce se agregă la nivelul dinţilor restanţi sau direct în os, în cazul implantelor. Astfel, integritatea arcadelor este redată.
 • Odontologia conservativă – această ramură are ca scop refacerea morfologiei dinţilor ce au fost afectaţi pe o anumită întindere fie de procese carioase, traumatisme sau alte tipuri de leziuni.
  Prin utilizarea de materiale ce se agregă prin sisteme adezive la partea de dinte rămasă la nivelul arcadelor dentare, dintele este refăcut iar defectul nu mai este perceput de către pacient.
  Materialele ce se utilizează în aceste tehnici sunt de culori şi nuanţe ce seamănă cu dintele natural, pentru a spori estetica.
 • Ortodonţia – este ramura care se îngrijeşte ca dinţii să fie aliniaţi perfect la nivelul arcadelor dentare, pentru a menaja articulaţia temporo-mandibulară de suferinţă ulterioară dar şi pentru a spori aspectul pacienţilor.
 • Chirurgia dentară – este ramura stomatologiei care este interesată de îndepărtarea formaţiunilor tumorale de la nivel oral sau a dinţilor irecuperabili, ce nu mai au prognostic de păstrare la nivelul arcadelor dentare.
  De asemenea, în momentul în care planul de tratament indică aplicarea de implante dar osul este insuficient, chirurgia vine în ajutorul pacienţilor prin tehnici de adiţie de os.

Tehnicile chirurgicale sunt de obicei invazive, mai ales în cazul în care se scot dinţi care sunt incluşi la nivel osos sau când se recurge la adiţie osoasă.
In aceste cazuri, vindecarea poate să fie dureroasă, anevoioasă iar pacienţii să prezinte tumefieri considerabile.

Pentru a asigura o vindecare postoperatorie cât mai atraumatică a ţesuturilor, se aplică membranele PRF, Platelet Rich Fibrine, semnificând trombocite bogate în fibrină.

Modalitatea de obţinere a membranelor PRF nu este complicată şi se bazează pe recoltarea de sânge din venele pacienţilor.
De obicei înainte de începerea tratamentului, medicul va recolta 2-3 eprubete de sânge pe care le va centifuga un anumite interval de timp, nu mai mult de 15 minute.
După acest timp, în eprubete sângele va sedimenta în mai multe straturi iar la suprafaţă vom avea o membrană gălbuie, gelatinoasă care va fi aplicată în defectul rezultat postoperator.

Beneficiile utilizării membranelor PRF au fost ceritifcate şi de numeroase studii şi se referă la protejarea plăgii de pătrunderea factorilor externi. Membrana PRF devine astfel o barieră ce limitează pătrunderea agresorilor. De asemenea, studiile arată ca membranele PRF reduc edemul posoperator şi favorizarea vindecarea rapidă a plăgii.

Aceste membrane vor fi protejate la rândul lor prin sutura defectului posoperator, pentru a fi siguri că rămân în locul în care au fost aplicate.

Let’s block ads! (Why?)

[ad_2]

Source link