[ad_1]
Frica de dentist. Cauze
Vizitele la medicul stomatolog au loc, în cazul majorităţii pacienţilor, doar în momentele în care apare durerea dentară.
Din nefericire, mulţi pacienţi tind să îşi ignore probeleme legate de dantură atâta timp cât acestea nu jenează funcţiile şi nu produc suferinţă. Controalele stomatolgice ar trebui respectate cu stricteţe fiindcă rolul lor este de a ajuta medicul să depisteze timpuriu orice neregulă apărută în sănătatea dentară.
Cel mai des, pacienţii care se prezintă la medicul stomatolog au o anumită jenă, o teamă de actul medical. Aceştia pot să fie speriaţi de anumite aspecte precum:
- Vizita la cabinetul stomatologic în sine – mersul la stomaolog este asociat cu durere şi chiar dacă aceasta este contracarată prin efectuarea de anestezii, o anumită jenă tot rămâne.
- Poziţia inconfortabilă – chiar dacă corpul pacientului prezintă o poziţie relaxată, capul va fi mereu în tensiune, prin cavitatea orală care trebuie să fie cât mai larg deschisă.
Dacă şedinţele sunt lungi, pacientul va resimţi presiune şi poate chiar durere la nivelul articulaţiei temporo-mandibulare. - Sunetele din cabinet – pentru unii pacienţi, sunetul turbinei poate să declanşeze teamă. In special copiii pot să fie de-a dreptul terorizaţi de acel sunet.
- Instrumentarul – chiar dacă instrumentele cu care se lucrează prezintă dimensiuni reduse, adaptate structurilor orale, faptul că acestea sunt prevăzute cu vârfuri ascuţite, lame sau alte porţiuni tăioase, poate să inducă pacientului senzaţia de frică.
De aceea, mai ales în cazul copiilor, se încearcă, pe cât posibil mascarea instrumentelor, pentru a evita situaţia în care îi speriem pe cei mici.
Reacţiile persoanelor diferă în cabinetele stomatologice.
Unii pacienţi pot să fie curajoşi, alţii, pe de altă parte, puţin mai temători.
Fie că aşa este natura lor sau fie că au trecut prin experienţe neplăcute, pacienţii trebuie înţeleşi iar medicul este dator să creeze o legătură bazată pe încredere.
Odată ce pacientul va avea siguranţa că se află în mâini bune, temerile acestuia se vor risipi.
Stomatologia modernă se bazează pe reducerea către minim a durerii. Există echipamente şi mijloace prin care să sporim confortul pacienţilor, precum :
- Anestezia – are rolul de a aboli sensibilitatea din anumite regiuni, în funcţie de zona în care este administrată.
Pentru pacienţii care nu tolerează nici înţepătura acului, există posibilitatea ca la nivelul zonei de puncţie să se aplice spray sau gel anesteziant, care reduce mult din disconfortul produs de ac. - Sedarea – se realizează cu protoxid de azot şi oxigen şi are rolul de a relaxa pacienţii anxioşi pe durata tratamentului stomatologic.
Această metodă este indicată copiilor dar şi adulţilor necooperanţi, înainte de intervenţiile chirurgicale majore, pacienţi cu reflex accentuat de vomă, cu patologii generale care îngreunează sau face imposibilă desfăşurarea actului medical.
Stomatologia modernă reduce mult dis disconfortul resimţit de pacient în timpul tratamentelor.
Există o serie de metode, majoritatea amintite mai sus, prin care se poate înlătura frica de dentist.
In primul rând rămâne însă dialogul deschis şi sincer cu pacientul.
Odată ce pacienţii înţeleg ceea ce li se va face dar şi importanţa actului medical, aceştia se vor relaxa.
[ad_2]
Source link