[ad_1]
Cat de periculoasa este radiografia?
Care este doza maximă de radiații pe care o poate primi cineva într-un an și ce riscuri implică depășirea ei?
În țara noastră situația stă astfel: 1 din 3 examinări radiologice este inutilă.
Acestea sunt vorbele radiologilor intrigați de atitudinea medicilor de altă specializare care, fără prea multe ezitări, cer pacienților să facă foarte des astfel de investigații.
Unitatea în care se măsoară doza de radiații care ajung în organismul uman este mSV(milisievert). Experții spun că doza maximă admisă, acumulată de organism într-un an, nu ar trebui să fie mai mare de 20mSv.
Cantitatea de radiații pe care o primim în cadrul unei radiografii pulmonare este de 0,1-0,6 mSv. În cazul oaselor, radiografiile sunt mult mai iradiante deoarece osul este mai dens și necesită o doză mai mare de raze X pentru a se vedea corect pe filtrul radiografic.
Radiografia dentară nu este la fel de iradiantă, dar trebuie luată în considerare. Doza ei este de 0.02 mSv. Radioscopia este o investigație mai iradiantă, echivalând cu 8-10 radiografii pulmonare. O mamografie echivalează o radiografie pulmonară, fiind măsurată la 1-2 mSv.
În cazul tomografiei computerizate, lucrurile sunt mult mai complicate, aceasta fiind cea mai iradiantă investigație din acest grup.
Cu toate acestea, informațiile obținute în urma unui CT toracic, abdominal sau de pelvis au beneficii ce depășesc foarte mult riscurile, căci astfel de investigații aduc multe informații care pot salva viața pacientului.
Doza de radiație pentru un segment al corpului (torace, pelvis) este de 4-8 mSv, în timp ce pentru întregul organism dozele ajung și la 12 mSv. Din fericire, o radiografie a întregului organism este rar necesară, astfel încât de foarte multe ori se va iradia un singur segment din corp.
Medicii radiologi sunt de părere că între 25-30% dintre investigațiile radiologice efectuate momentan, la nivel mondial, sunt complet nejustificate.
Ar trebui să știți că informațiile despre investigațiile radiografice pe care le efectuați ar trebui să se regăsească în fișa de observație și pe un document separat pe care îl puteți lua cu dumneavoastră acasă.
Cu ajutorul acestei fișe, pacienții vor ști dacă au depășit limita anuală de radiații acceptată.
Ca orice alt lucru, și investigațiile radiologice, în exces, dăunează organismului uman. Pornind de la nivel genetic, acestea afectează ADN-ul, producând mutații care pot duce chiar și la apariția cancerului.
Printre altele ele afectează pielea, gonadele, organele producătoare de celule sangvine, ochii.
În mod obișnuit, organismul uman suportă, fără probleme, o cantitate mică de radiații. Doar în cazul depășirii limitei maxime suportate, putem vorbi despre efectele adverse care pot apărea.
Contraindicațiile investigațiilor radiologice sunt clare și standard la nivel mondial: femeile însărcinate, copiii și tinerii aflați în perioada de creștere.
În cazul expunerii unei femei gravide la radiații X efectele pot dăuna mai mult fătului: avort spontan, malformații, retard mintal, diferite boli care apar ulterior în perioada de copilărie (diferite cancere de sânge, dezvoltare anormală).
Din acest motiv, ar trebui mereu să vă informați medicul despre o eventuală sarcină. Glandele endocrine sunt cele mai sensibile la radiații: tiroida, hipofiza, hipotalamusul, gonadele alături de globii oculari și tubul digestiv.
[ad_2]
Source link