clinica stomatologica în Giurgiu

Igienizarea protezelor dentare

[ad_1]

Igienizarea protezelor dentare

De la o anumită vârstă, mai ales şi în funcţie de câtă grijă are fiecare pacient de igiena sa orală, majoritatea ajungem să avem în cavitatea bucală proteze. Acestea pot să fie de mai multe tipuri, în funcţie de condiţiile locale şi astfel avem lucrări protetice fixe sau mobilizabile.

Avantajul lucrărilor fixe este că sunt cimentate defintiiv la nivelul dinţilor şi nu necesită să fie îndepărtate în fiecare zi pentri igienizare.

Pe de altă parte, lucrările protetice mobilizabile se ancorează de dinţii restanţi sau de crestele alveolare (în cazul protezelor totale) şi pe lângă riscul de desprindere în cursul funcţionalizării, acestea trebuie şi să fie îndepărtate în fiecare seara, pentru a fi igienizarte corespunzător.

Majoritatea pacienţilor se feresc de protezele mobilizabile, din raţiuni simplu de înţeles, însă, în ziua de azi protetica vine cu soluţii moderne care reduc mult din disconfortul generat de eventuala desprindere a acestora.

Chiar dacă unii pacienţi sunt purtători de proteze fixe, acest fapt nu îi scuteşte de obligativitatea ca lucrările cimentate să fie minuţios igienizate. Nu doar de protezele mobilizabile trebuie avută grijă.

Şi cele fixe au nevoie de atenţie specială în ceea ce priveşte procesul de igienizare.

 • In cazul protezelor dentare mobilizabile, trebuie avută foarte mare grijă de fiecare data cand se scot din cavitatea orală pentru a le igieniza, deoarece se pot fisura sau deteriora foarte uşor.
  După fiecare masă proteza dentară mobilizabilă trebuie să fie îndepărtată, se clăteşte de resturile alimentare, apoi va trebui să fie spălată cu o periuţă şi o pastă neabrazivă.
  De 2 ori pe săptămână, se recomandă să se folosească pastilele speciale de curăţare a protezelor mobile, dizolvate în apă caldă.
  Acest tip de pastile se găsesc pe scară largă în comerţ, sunt accesibile şi ajută la buna curăţare a lucrărilor protetice.
 • In cazul protezelor dentare fixe care pot să fie coroane unitare, punţi dentare cu dinţi stâlpi şi spaţii libere intercalate, supraproteze pe implate, lucrurile devin puţin mai complexe.
  Dinţii stâlpi din caduril punţilor dentare (adică aceia la nivelul cătota se cimentează proteza fixă) se igienizează prin periaj, în acelaşi mod în care se igienizează şi dinţii naturali completând cu aţă dentară şi apă de gură.
  Pentru dinţii care lipsesc şi care sunt înlocuiti cu corpurile de punte, exist atât un tip special de aţă dentară, acest tip de aţă inseându-se pe sub lucrarea protetică şi curăţând bine crestele alveolare, cât şi o periuţă interdentară specială., calibrată spaţiului rămas între corpul de punte şi crestele alveolare.

Periajul trebuie să fie executat corect, întotdeauna cu mişcări blânde dinspre gingie spre lucrarea protetică, pentru a elimina riscul departării gingiei de proteză şi pentru a reduce riscul de retenţie al alimentelor.

Un alt element ce nu trebuie să lipseasca din protocolul de igienă al purtatorului de proteze dentare fixe este duşul bucal, menit să cureţe particulele alimentare şi o parte din placa dentară sub presiunea jetului de apă.

Purtătorii protezelor dentare fixe sunt îndrumaţi sa treacă la cabinetele stomatologice pentru igienizare profesională şi control la fiecare 3-6 luni.

Let’s block ads! (Why?)

[ad_2]

Source link