clinica stomatologica în Giurgiu

Precauţii în timpul sarcinii

[ad_1]

Precauţii în timpul sarcinii

Multe dintre viitoarele mămici se întreabă dacă este bine să se prezinte la medicul stomatolog în timpul sarcinii.

Înainte de a rămâne însărcinate, de regulă pacientele se adresează medicului stomatolog pentru a rezolva orice problema de natură dentară, date fiind limitările examenului radiologic din timpul sarcinii.

Încă de la bun început trebuie să stabilim faptul că nu este normal ca în timpul sarcinii viitoarea mamă să nu se prezinte deloc la medicul stomatolog dacă întâmpină probleme.

Carierea dinţilor sau chiar pierderea lor nu este normală pe parcursul sarcinii.

În general, este bine să se evite tratamentele stomatologice din timpul sarcinii, mai ales cele invazive şi cele care se pot temporiza până după naştere.

Însă, în caz de urgenţă stomatologică, pacientele se pot prezenta pentru tratament iar intervenţiile trebuie realizate cât mai repede deoarece o infecţie dentară se poate propaga la nivelul întregului organism.

O afecţiune dentară ce reprezintă o urgenţă medicală, netratată, poate să dăuneze întregului organism, mai mult decât ar putea să o facă intervenţia stomatologică.

Fătul evoluează diferit pe parcursul săptămânilor, de aceea şi perioadele de dezvoltare prezintă diferite grade de risc.

 • Primele două trimestre – în primul trimestru are loc dezvoltarea organelor fătului.
  Această perioadă este delicată atât pentru mamă cât şi pentru viitorul copil, astfel că se încearcă, pe cât posibil amânarea intervenţiilor.
  In trimestrul al doilea se încheie organogeneza astfel că tratamentele stomatologice se pot efectua în siguranţă.
  In primul trimestru poate să existe riscul de avort spontan al fătului dar şi de difuzare a substanţelor stomatologice în întregul organism, cu consecinţe nefaste asupra dezvoltării fătului.

Majoritatea anestezicelor utilizate în stomatologie conţin adrenalină ce are rolul de a reduce sângerarea, de a potenţa efectul anestezicului şi de a reduce durerea.
Studiile arată că dacă nu este injectat direct în vas, anestezicul nu are efecte teratogene asupra fătului.

În ceea ce priveşte radiografiile dentare, se recomandă temporizarea până în al doilea trimestru, cu menţiunea că în situaţii de urgenţă poate să fie efectuată şi în primul, cu protecţia abdomenului mamei.
Datorită progreselor în ceea ce priveşte tehnica şi aparatura, echipamentele radiologice administrează o doză net scăzută de radiaţii faţă de cum se evalua în trecut.

 • Al treilea trimestru este din nou o perioadă în care se preferă temporizarea tratamentelor dentare, în special cele care nu reprezintă o urgenţă medicală.
  În această etapă stresul şi anxietatea resimţite de către mamă sunt crescute şi se poate produce avortul spontan.
  Însă, situaţiile de urgenţă se tratează, deoarece amânate pot să producă mai mult disconfort.

Cea mai frecventă complicaţie ce poate să apară la viitoarele mame este reprezentată de gingivita de sarcină, datorată creşterii de hormoni estrogeni. In cazul unei igiene riguroase însă, gingivita de sarcină este absentă sau are forme de manifestare foarte uşoare.
Semnele acestei patologii sunt inflamaţia gingiilor care cresc în volum şi devin roşii, modificarea consistenţei din dur în moale şi sângerarea în cursul masticaţiei sau chiar spontan.

Prevenirea acestei afecţiuni se realizează printr-un protocol de igienă respectat cu stricteţe de către pacientă.

Let’s block ads! (Why?)

[ad_2]

Source link