clinica stomatologica în Giurgiu

Reguli pentru o adaptare rapidă la purtarea protezelor

[ad_1]

Reguli pentru o adaptare rapidă la purtarea protezelor

Protezele dentare sunt o alternativă la care apelează majoritatea pacienţilor edentați, odată cu înaintarea în vârstă.

Modificările ce survin odată cu treceriea de la dinţii naturali la cei artificiali produc o serie de schimbări la nivel de psihic.

Astfel că, pentru pacienţii care nu avut o dantură cu un grad de estetic ridicat, înlocuirea dinţilor poate să producă efecte majore însă benefice din punct de vedere estetic, emoţional dar şi funcţional.

Pe de altă parte, pacienţii care nu îşi îngrijeau corespunzător nici înainte dantura, vor neglija şi acum lucrările protetice.

Astfel că o sa apară inflamaţia gingivală şi alte patologii care derivă din aceasta.

Pentru că majoritatea dintre noi vom ajunge la un moment dat să purtăm lucrări protetice, fie ele fixe sau mobilizabile, este bine să respectăm nişte reguli care să asigure longevitatea protezelor :

În perioada de adaptare – alimente de consistență moale

În primele zile de la aplicarea protezelor este bine să fie consumate alimente moi, sosuri, budinci, legume fierte şi supe.

Chiar dacă adaptarea structurilor orale cu noile proteze se realizează destul de rapid, în câteva zile, totuşi este de preferat ca la început să se opteze pentru o alimentaţie semilichidă, pentru a evita mușcarea obrazului sau alte accidente similare.

În perioada de adaptare – alimente la temperatura camerei

Protezele aplicate au rol termoizolant. De aceea, pacientul va avea probleme, la început, în a aprecia temperatura alimentelor. Este de preferat sa fie evitate alimentele fierbinţi.
În cazul nerespectării acestei reguli, se poate ajunge opărirea ţesuturilor moi, lucru extrem de neplăcut şi cu urmări asupra calităţii procesului de alimentaţie.

Nu neglijați nutriția sănătoasă

Pentru început, este posibil ca gustul alimentelor să fie uşor alterat de purtarea protezelor. De aceea, pacientul trebuie să se înarmeze cu răbdare până când această senzaţie va trece şi să nu neglijeze nutriţia sănătoasă.

Noile reflexe masticatorii se formeaza cu rabdare

În special, în cazul purtătorilor de proteze totale, este bine ca atunci când se trece la alimentaţia solidă, aceasta să fie tăiată în bucăţi mai mici care vor fi, mai apoi, distribuite egal la nivelul hemiarcadelor dentare.
În acest mod se evită bascularea urmată de desprinderea protezelor.
Dacă se mănâncă doar pe o parte, este posibil ca, în timp, pe lângă desprinderea protezelor să apară şi fisuri sau chiar fracturi alea cestora.

Este posibil ca unele alimente să fie mai lipicoase, cum este cazul dulciurilor, al pâinii sau al fructelor uscate. De aceea se recomandă ca în timpul alimentaţiei, pacientul să aibă mereu la îndemână lichide, pentru a facilita procesul de masticaţie, a împiedica lipirea alimentelor şi a ajuta la deglutiţie.

Purtătorii de proteze totale este bine să foloseasca un adeziv, pentru a preîntâmpina desprinderea protezelor, în special atunci când se consumă alimente mai dure sau care necesită a fi smulse (exemplu: porumbul de pe ştiulete)

Chiar dacă este purtător de proteză parţială sau totală, pacientul ar putea, teoretic, să consume orice tip de alimente pofteşte, însă cu atenţie la cele dure sau la cele care pot determina desprinderea.
Îngrijite și întreţinute corect, lucrările protetice vor avea o rezistență in timp crescută.

Let’s block ads! (Why?)

[ad_2]

Source link