clinica stomatologica în Giurgiu

Faţetele dentare

[ad_1]

Faţetele dentare

Tratamentele protetice se adresează în primul rând pacienţilor care din varii motive şi-au pierdut unităţile dentare, această ramură a stomatologiei venind în ajutor pentru a reda arcadei aspectul iniţial.

Fie că este vorba despre o unitate pierdută sau chiar dacă pacientul mai prezintă doar câţiva dinţi restanţi, prin tratamentele protetice arcadele dobândesc aspectul de dinainte de edentaţie.

Însă, în ultima perioadă, pacienţii apelează la tratamentele protetice pentru a creşte estetica dentară.
Faţetele pot să fie aplicate pentru a corecta mici defecte ale dinţilor sau, dimpotrivă, pe dinţi perfect sănătoşi , pentru a spori estetica, în special pentru pacienţii deosebit de pretenţioşi.

Faţetele sunt lucrări protetice de dimensiuni reduse care se agregă la nivelul unei suprafeţe a dintelui, cea vizibilă, vestiublară si are rolul de a spori estetica dintelui.

Indicații

Dintre situaţiile în care se aplică faţete dentare, le amintim pe cele mai frecvente:

  • Dinţi cu anomalii de formă – în cazul în care dinţii sunt nanici, adică au forma subdimensionată faţă de normal sau prezinta orice alt mic defect ce poate să nemulţumească pacientul, se recurge la aplicarea de faţete în scopul corectării morfologiei.
  • Rotaţiile dentare – dinţii rotaţi pot să fie corectaţi prin tratamente ortodontice, însă, dacă defectul este mic sau dacă pacientul nu doreşte să poarte un aparat dentar, se recurge la acest mic artificiu. Din porţiunea care proemină mai mult în vorbire se va şlefui mai mult, astfel că aspectul final al faţetei ce va acoperi dintele va fi unul natural, facând ca dintele să pară că are o poziţie normală.
  • Discromie – dacă tratamentele de albire nu au efectul scontat sau dacă diferenţele de culoare sunt foarte mari, singurul tratament cu efect cert este de aplicare a faţetelor.
  • Închiderea diastemei – diastema , cunoscută popular şi sub numele de strungăreaţă, reprezintă spaţiul dintre incisivii centrali superiori. Acesta este considerat de unii ca find interesant însă alţii doresc cu orice preţ să fie închis.
    Faţetele dentare agregate pe incisivii centrai superiori pot să fie astfel conformate încât să acopere sau să reducă cu mult din dimensiunile diastemei.

Este foarte important să se menţină o igienă locală exemplară precum şi indicaţiile medicului stomatolog pentru a asigura faţetelor o viaţă cât mai lungă.
Acestea pot să reziste chiar şi până la 15 ani dacă sunt serios îngrijite.

Periajul de două ori pe zi, utilizarea de mijloace secundare de igienizare, controlul la 6 luni şi igienizările profesionale regulate ajută la menţinerea faţetelor cât mai mult timp în cavitatea orală.

Nu toţi pacienţii pot să poarte faţete dentare, astfel că dinţii cariaţi, igiena precară, patologia gingiilor, sunt câteva din contraindicaţiile absolute aplicării de faţete. Dinţii pe care faţetele se agregă trebuie să fie integri.

Pentru dinţi care au pierdut din structura lor, există alte variante protetice cu rezultate foarte bune.

Altă contraindicaţie se referă la pacienţii care scrâşnesc din dinţi. Faţetele purtate de aceştia se pot desprinde, de aceea este necesară terapia prin gutiere înainte de a se aplica faţetele.

Let’s block ads! (Why?)

[ad_2]

Source link