clinica stomatologica în Giurgiu

Depistarea pacienţilor cu fobie în cabinetul stomatologic

[ad_1]

Depistarea pacienţilor cu fobie în cabinetul stomatologic

Fobia este reprezentată de teamă, de cele mai multe ori nejustificată şi iraţională, de actul stomatologic, în cazul nostru.

Insă, pe scară largă, fobia cuprinde frica intensă şi persistentă de anumite situaţii, obiecte sau stări.

Fobia poate să curpindă mai multe forme şi poate să reprezinte teama de vorbitul în public, de locurile aglomerate sau de lucruri sau obiecte. In cazul de faţă, fobia este reprezentată de actul stomatologic, de anumite instrumente sau pur şi simplu de culoarea albă a halatului medicului stomatolog.

Este bine cunoscut faptul că unii pacienţi dezvoltă o adevărată fobie de culoarea albă, pe care o asociază cu spitalul sau cu anumite proceduri dureroase precum injecţia sau alte intervenţii.

Pacienţii care prezintă fobie de medicul stomatolog sunt caracterizaţi de anumiţi parametri, care ne fac să îi depistăm mai uşor şi eventual să modificăm planul terapeutic astfel încât să le acordăm o mai mare atenţie :

  • Pacienţii cu fobie de stomatolog păşesc mai rar pragul cabinetelor dentare. De cele mai multe ori, aceştia amână vizita medicală până în ultimul moment, atunci când durerea este deja prezentă iar actul medical devine mai traumatic, mai invaziv iar durerea nu poate fi abolită în totalitate prin efectuarea unei anestezii. Si pacienţii noi sunt predispuşi să sufere de fobia de dentist. Orice pacient nou trebuie tratat ca un potenţial pacient cu fobie.
  • Pacienţii cu fobii tind să amâne programările sau chiar să le anuleze, invocând varii motive. 
  • Unii pacienţi fobici reuşesc să îşi facă programare la stomatolog atunci când durerea dentară este foarte mare, însă dacă între timp iau analgezice şi se mai diminuează, aleg să nu mai vină. Insa cum în lipsa tratamentului asupra cauzei, durerea are şanse să apara din nou, se programeaza iar si tot aşa.
  • Acest ciclu continuând până când pacientul nu ma sună deloc sau până când medicul decide să nu mai colaboreze cu astfel de tipologii, pacientul va rămâne şi fără tratament şi cu durere care se va reacutiza constant.
  • Pacienţii anxioşi vor veni de cele mai multe ori însoţiţi. Aproape orice pacient adult pentru care face programarea o altă persoană sau care vine însoţit de altcineva va fi abordat de la început ca un pacient care are o probabilitate mare de a avea o fobie de intervenţii stomatologice. In astfel de cazuri ar fi bine să se clarifice de la telefon de ce programarea este făcută de o altă persoană şi de când pacientul în cauză nu a mai fost la un control stomatologic.
  • Pacienţii agitaţi din sala de aşteptare, care transpiră sau care transmit o stare de nelinişte sunt pacienţi problematici de cele mai multe ori, iar tratamentul în cazul lor va dura mai mult datorită lipsei de cooperare.

Acestea sunt metode subiective de depistare a pacienţilor anxioşi din cabinetul dentar.

Medicul sau asistenta se pot orienta în vederea depistării acestor tipilogii de pacienţi.

Mai mult, pe baza completării unor chestionare ţintite depistării pacienţilor de acest gen, medicului i se poate confirma sau infirma suspiciunea avută iniţial.

Let’s block ads! (Why?)

[ad_2]

Source link