clinica stomatologica în Giurgiu

Mituri despre sănătatea cavităţii orale

[ad_1]

Mituri despre sănătatea cavităţii orale

Sursele de informare prezente în aceste zile sunt vaste şi nu de puţine ori se întâmplă ca acestea să dezinformeze.

Deformarea adevărului duce automat la bulversarea pacienţilor, care nu mai ştiu ce sursă de informare să mai creadă.

De asemenea, ei se vor prezenta în cabinetul medicului stomatolog şi vor propune singuri variante de tratament, bazate pe ceea ce au citit pe internet.

De aceea, pentru buna desfăşurare a actului medical, pacienţii trebuie să asculte indicaţiile oferite numai de medic nu pe cele găsite aiurea, pe internet. 

Sunt unele informaţii pe care pacienţii le deţin însă care nu sunt întru totul adevărate. Dintre acestea, cele mai frecvente sunt următoarele :

  • Numai dinţii care suferă o anumită patologie dor – această idee ce se cantonează în mintea pacienţilor nu este reală deoarece dinţii bolnavi pot să nu doară, să se menţină asiptomatici o perioadă îndelungată.
  • Majoritatea problemelor, fie că sunt dentare sau ale gingiilor, în momentul în care debutează nu sunt însoţite de durere. De cele mai multe ori, durerea apare doar în stadii avansate, atunci când tratamentul devine mult mai complex şi costisitor.
  • Cariile dentare au un debut fără durere. In stadii de evoluţie, poate să apară sensibilitatea la rece sau dulce. Insă, odată ce caria a progresat către camera pulpară, adică spre centrul dintelui, durerea este prezentă în majoritatea cazurilor.
  • Este important ca pacienţii să se prezinte la controale regulate pentru a se asigura că orice afecţiune este depistată din timp. Metodele de tratament sunt mult mai puţin invazive şi mai puţin costisitoare dacă sunt realizate din timp, decât sunt amânate până în punctul în care variantele de tratament se reduc.
  • Mulţi pacienţi consideră că dacă consumă zahăr, vor dezvolta carii. Această afirmaţie este adevărată doar pe jumătate. In realitate, nu cantitatea de zahăr consumată este neapărat importantă, ci tipul de zahar care este ingerat. Astfel, alimentele care conţin zahăr şi sunt lipicoase, de tipul caramelelor sau chiar a fructelor confiate pot să fie mult mai dăunătoare decât zahărul simplu. Calitatea acestor alimente de a fi lipicioase le asigură un contact prelungit cu substanţa dentară. Astfel, atacul acid va fi prelungit.
  • Periajul intempestiv curăţă mai bine dinţii – această afirmaţie nu este adevărată. De fapt un periaj intempestiv, viguros şi apăsat nu face altceva decât să distrugă din prismele de smalţ de la nivelul dinţilor. Periajul trebuie să fie efectuat cu periuţe moi, regăsite în comerţ pe scară largă, iar pasta de dinţi să nu conţină granule abrazive ce ar putea distruge smalţul.
  • Un alt mit cu care se confruntă pacienţii este acela că aparatele ortodontice pot să fie aplicate doar în timpul copilăriei. Acesta este un lucru total neadevărat, întrucât aparatele dentare pot săfie aplicate la orice vârstă, dacă suportul osos şi starea dinţilor o permite.

Pentru că uneori informaţiile regăsite în diferite surse pot să dezinformeze mai mult decât să ajute pacientul, este bine ca acesta să se prezinte regulat la control. Medicul stomatolog va putea în acest mod să depisteze timpuriu orice afecţiune a dinţilor şi a ţesuturilor din jur.

Let’s block ads! (Why?)

[ad_2]

Source link