clinica stomatologica în Giurgiu

Obiceiuri alimentare ce deteriorează dinţii – partea a 3-a

[ad_1]

Obiceiuri alimentare ce deteriorează dinţii

Dinţii sunt principalele structuri care ne ajută în procesul de masticaţie.

Pe lângă acest rol deosebit de important pentru sănătatea întregului organism, dinţii mai contribuie la o serie de funcţii precum fonaţia şi au rolul de a conferi pacientului un aspect plăcut al întregii feţe.

Majoritatea pacienţilor, în special cei care se prezintă la controale şi tratamente stomatologice au grijă de dinţii lor deoarece conştientizează importanţa acestei rutine.
De multe ori însă, pacienţii nu îşi dau seama că, poate involuntar, practică o serie de obiceiuri care duc la deteriorarea unităţilor dentare.

Dintre acestea, le vom aminti pe cele mai frecvent întâlnite :

consumul de vin roşu – în cantităţi reduse, unele culturi consideră vinul roşu ca aliment mai ales pentru faptul că acesta conţine substanţe benefice organismului. Insă, efectul asupra dinţilor nu este unul pozitiv, deoarece vinul roşu conţine acizi care atacă smalţul.

Pe de altă parte, vinul, prin cantitatea de alcool pe care o conţine deshidratează organismul, astfel că scade cantitatea de salivă, lăsând senzaţia de uscăciune a gurii.

O cavitate orală deshidratată înseamnă o cavitate orală predispusă la apariţia cariilor, pentru că efectul de spălare al salivei nu se mai produce.

De asemenea, dublată de acţiunea acizilor, vinul roşu predispune la apariţia şi întretinerea procesului carios şi prin scăderea pH-ului mediului oral.

De aceea, după ce se bea vin, este indicat şi binevenit consumul de brânzeturi, care ajută la stimularea salivei şi la creşterea pH-ului.

alimentele de temperaturi extremeConsumul unor alimente prea fierbinţi sau prea reci poate produce microfisuri în smalţ, din cauza contractării şi dilatării bruşte a acestuia.

În plus, în cazul în care este prezentă sensibilitatea dentinară, contactul cu aceste alimente va însemna aplicarea unor stimuli prea puternici asupra terminaţiilor nervoase dentare.

De aceea, este bine ca pacienţii să fie precauţi şi să nu exagereze cu temperatura la care servesc alimentele.

consumul de cafea – în cantităţi mari, cafeaua, la fel cum se produce şi în cazul ceaiurilor colorate, colorează dinţii, iar dacă i se adaugă zahăr sau lapte, acestea vor deveni sursă de hrană pentru bacteriile cariogene.

Riscul de colorare al dinţilor scade dacă se evită contactul acestora cu dinţii. Astfel, băute cu paiul, cafelele şi ceaiurile nu vor mai avea contact direct cu dinţii decât în măsură foarte mică.

băuturile carbogazoase şi suplimentele pentru sportivi – Chiar şi băuturile fără zahăr, prin conţinutul lor de acizi, sunt foarte agresive cu smalţul dentar, scoţând smalţul din dinţi şi făcându-l poros.

Consumul lor favorizează pătarea dinţilor şi apariţia cariilor. Si în acest caz, utilizarea unui pai ajută mult la prevenirea cariilor, orin reducerea timpului de contact dintre dinte şi acizi.

În toate situaţiile în care se consumă zaharuri sau alimente şi băuturi acidulate, clătirea ulterioară cu apă ajută la stimularea salivei, la creşterea efectului de spălare a acesteia şi la prevenirea distrugerii smalţului dentar.

Pentru că dinţii sunt structuri sensibile la variaţiile de temperatură şi la anumite concentraţii de substanţe, trebuie să avem în permanenţă grijă de ei.

Let’s block ads! (Why?)

[ad_2]

Source link