[ad_1]
Intrebări adresate de pacienţi înaintea tratamentului prin implanturi dentare
Este ideal sa ai dinţi frumoşi, sănătoşi şi funcţionali. Pe unii pacienţi natura ii înzestrează cu o dantură frumoasă, lipsită de probleme. Dacă aceşti pacienţi se ocupă şi sunt interesaţi şi de igiena orală, atunci rezultatele sunt spectaculoase.
Nu toti suntem atat de norocosi. Cei mai multi dintre noi nu avem acea dantura perfecta. Asta nu inseamna ca nu ne-o dorim!
In momentul în care dinţii prezintă varii anomalii, carii, sau distructii este momentul ca pacienţul să se prezinte la medicul stomatolog.
Atunci cand am pierdut unul sau mai multi dinti, cea mai bună soluţie de tratament este inserarea de implanturi dentare, de aceea trebuie ca pacientul să fie bine informat, motiv pentru care toate intrebarile pe care pacientul le poate avea trebuie lamurite de catre medicul implantolog.
In primul rând, pentru a lămuri conceptul de implanturi dentare, este bine de ştiut că acestea sunt dispozitive ce sunt inserate în grosimea osului, în momentul în care se pierd dinţii şi rămâne doar ţesutul dur subiacent.
Implanturile dentare sunt piese protetice confecţionate din titan şi au forma unui şurub. Odată inserate la nivelul osului, acestea au nevoie de o perioadă de timp pentru integrare, pentru ca osul sa se vindece, pe deplin, in jurul implantului dentar.
Apoi, peste acesta, va fi aplicată coroana dentară, lucrare protetică ce este vizibilă în cavitatea orală.
Implantul sau şurubul, după cum îl cunosc pacienţii, va reprezenta partea de rădăcină şi nu va fi vizibilă decât pe radiografie sau examen CT.
Acestea sunt o parte dintre întrebările pe care pacienţii le adresează frecvent înainte de tratamentul prin implanturi dentare:
- Dacă sunt candidaţi potriviţi pentru această procedură?
Nu toţi pacienţii sunt potriviţi pentru această procedură.
Spre exemplu, persoanele care fumează reprezintă o categorie pentru care implanturile sunt contraindicate pentru că procesul de vindecare este întârziat şi implanturile pot fi pierdute prematur.
De asemenea, persoanele cu metastaze osoase sau cu osteoporoză ce urmează tratament cu bisfosfonaţi reprezintă contraindicaţie absolută atât pentru inserarea de implanturi dentare cât şi pentru extracţii sau alte manopere chirurgicale pentru că în urma acestora, osul prezintă risc foarte mare de a nu se vindeca, de a rămâne expus.
In aceste cazuri, în situaţii grave, se ajunge la rezecţia pe o întindere mare a osului maxilar. - Care este vârsta limită de aplicare a implantelor?
Nu contează care este vârsta pacientului, atâta timp cât ţesuturile osoase disponibile sunt suficiente cantitativ şi calitativ.
Pacienţii vârstnici sunt îngrijoraţi că nu pot să beneficieze de implanturi dentare.
Insă, în realitate, disponibilitatea ţesuturilor și starrea generala de sanatate este un criteriu mult mai important decât vârsta pacientului. - Cum se îngrijeşte un implant dentar?
Cât timp există fire de sutură la nivelul cavităţii orale, pacientul va consuma alimente semisolide de temperaturi potrivite.
De asemenea, clătirile cu apă de gură sunt importante pentru a reduce gradientul bacterian local.Imediat după aplicarea şurubului, este posibil ca pacientul să se tumefieze, situaţie în care se recomandă menţinerea de pungi cu gheaţă. Odată implantul aplicat, acesta va fi igienizat precum un dinte natural însă pacientul trebuie să revină anual la control.
Inainte de a începe acest plan de tratament, este foarte important ca pacientul să menţioneze medicului toate problemele de sănătate pe care le are, medicamente administrate în trecut sau prezent, alergii avute la diferite substanţe şi orice problemă de sănătate, chiar dacă pare banală pentru pacient.
[ad_2]
Source link