[ad_1]
Alterarea culorii dinţilor
Toţi pacienţii îşi doresc să posede dinţi albi, care să le întărească încrederea în sine şi relaţiile cu cei din jur.
Din punctul de veder al pacienţilor, un zâmbet frumos, pe lângă existenţa unor dinţi perfect aliniaţi, înseamnă mai ales prezenţa unei culori cât mai deschise, un alb pur, pe suprafeţele dentare.
De-a lungul trecerii timpului sau prin însuşirea unor obiceiuri incorecte, dinţii îşi por modifica culoarea, acest proces fiind reversibil sanu prin metode de igienizare profesională sau albire.
Sunt mulţi pacienţi care îşi doresc să aibă dinţii mai albi, cu cel puţin o nuanţă şi îşi exprimă această dorinţă în cabinetul medicului stomatolog.
Rezultatele tratamentelor de albire diferă în funcţie de cantitatea şi concetraţia substanţei utilizate (cel mai adesea peroxidul de oxigen), de tipul de albire (în cabinetul stomatologic, în gutiere, benzi) dar şi de terenul pacientului, unii dintre aceştia având genetic dinţii mai galbeni.
Fiecare om este caracterizat de anumite particularităţi, la fel întâmplându-se şi în cazul dinţilor. Unii dinţi sunt mai galbeni decât alţii, în timp ce alţii se îngălbenesc odată cu înaintarea în vârstă.
Culoarea dinţilor poate fi de asemenea afectată de mai multi factori interni şi proveniţi din mediul extern.
Petele pot să fie cauzate de următorii factori :
- Apărute natural, în urma procesului fiziologic de îmbătrânire.
Pe măsura trecerii anilor, stratul de smalţ al dinţilor se poate subţia astfel dentina întrevăzându-se.
In mod natural, dentina are o culoare mai gălbuie, de aceea dinţii vor deveni şi ei mai galbeni în urma subţierii stratului de smalţ. - Consumul de alimente cromogene – cuvântul cromogen semnifică proprietatea unui aliment sau al unui lichid de a produce modificări de culoare când intră în contact, în cazul nostru, cu unităţile dentare. Astfel, consumul de cafea, de ceaiuri colorate, coca-cola, vin, în special cel roşu sau alimente precum fructele de pădure pot să producă pigmentarea dinţilor, proces de obicei reversibil prin efectuarea unui periaj profesional sau igienizare prin intermediul airflow-ului.
Airflow-ul este un aparat care, prin proiecţia unui jet de apă şi praf de bicarbonat de sodiu, are capacitatea de a curăţa foarte bine suprafeţele dentare, mult mai eficient decât periajul şi utilizarea mijloacelor auxiliare. - Fluoroza – intoxicaţia cu fluor – reprezinta consumul excesiv de fluor, cel mai adesea producându-se în urma administrării de suplimente, în special în copilărie.
Intoxicaţia cu fluor sau fluoroza se clasifică în mai multe grade de afectare, caracteristică fiind însă apariţia de pete de culoare albă, în stadii incipiente sau chiar dungi maronii, în stadii avansate de alterare. - Medicamentele administrate în copilărie, dintre care reprezentativă este tetraciclina, poate să producă discromii la nivelul unităţilor dentare precum şi modificarea calităţii structurilor dure.
De aceea, în timpul sarcinii şi in primii 7 ani de viaţă, când are loc dezvoltarea mugurilor dentari temporari şi definitivi, este strict interzisă administrarea de tetraciclină.
Pacienţii doresc să îşi albească dinţii pentru a căpăta un aspect mai tânăr, pentru a-şi spori încrederea în propriile forţe, pentru a marca anumite evenimente importante din viaţă sau pur şi simplu înainte de reabilitarea extinsă a cavităţii orale.
[ad_2]
Source link