clinica stomatologica în Giurgiu

Coroanele dentare unitare

[ad_1]

Coroanele dentare unitare

Protetica dentară îmbracă mai multe forme. Soluţiile de protezare în cazul dinţilor afectaţi sau pierduţi sunt tot mai numeroase, tot mai durabile şi tot mai estetice, pe măsură ce materialele şi tehnicile se îmbunătăţesc.

Coroalele dentare unitare reprezintă soluţiile de tratament pentru o largă gamă de afecţiuni, redându-i pacientului zâmbetul de altădată, sau chiar îmbunătăţindu-l.

Utilizare

Acestea sunt folosite în multe cazuri, dintre care menţionăm:

 • afecţiunile carioase extinse, ce nu mai pot să beneficieze de restaurarea directă prin materiale compozite.
  De multe ori, pacienţii se prezintă la medicul stomatolog în momentul în care caria deja a afectat o suprafaţă extinsă a coroanei dentare.
  In acest caz, pacientul resimte sensibilitate dentinară sub formă de jenă sau chiar lancinată, exacerbată de consumul de alimente şi lichide reci sau dulci.
  Materialele folosite in odontoterapie , glassionomeri, compomeri sau compozite nu reuşesc să substituie eficient defecte şi pierderi mari de substanţă.
  Dintele devital este friabil, casant, cum este sticla, astfel de multe ori, solutiile odototerapeutice ajung să submineze rezistenţa dintelui şi să apară fisuri sau fracturi ale pereţilor dentari.
  De aceea, cariile extinse se tratează prin aplicarea de coroane protetice, singurele care reuşesc să menţină integritatea dintelui restant.
 • Abraziile sau fracturile dentare reprezintă pierderi de substanţă dură datorate, bruxismului, interpunerii de particule abrazive (risc profesional pentru cei care lucrează în medii cu pulberi) sau accidentelor (cauza principală pentru apariţia fracturilor coronare).
  In aceste cazuri, pierderea de substanţă dură este semnificativă, de aceea cea mai bună cale este acoperirea dinţilor cu coroane individuale.

Coroanele dentare sunt restaurări protetice ce se folosesc pentru redarea aspectului iniţial al dintelui sau pentru protejarea acestuia.

In vederea aplicării unei coroane dentare individuale, dintele va trebuie să fie şlefuit, după care se va realiza o amprentă ce va fi trimisă la laboratorul de tehnică dentară, iar după ce coroana definitiva va fi gata aceasta va fi cimentată pe dinte, iniţial provizoriu pentru a se observa calitatea acesteia precum şi raportul cu ţesuturile din jur şi mai apoi definitiv.

Există mai multe tipuri de coroane dentare, în funcţie de materialul din care sunt fabricate, însă, dintre acestea, cele mai întâlnite sunt coroanele metalo-ceramice şi coroanele dentare de zirconiu.
Calitatea acestor materiale este superioară, ele realizând lucrări bine adaptate dar şi estetice pentru pacient.

Coroanele metalo-ceramice sunt alcătuite, așa cum o sugerează și numele, din metal învelit de un strat de ceramică.
Scheletul este din metal iar partea vizibilă din ceramică.
Ele sunt rezistente la forţele dezvoltate în timpul masticaţiei, nu se fracturează uşor şi au un preţ mai mic decât cele din zirconiu, astfel că sunt accesibile unor mase mari de pacienţi.

Coroanele de zirconiu au un aspect translucid, imitând foarte bine dintele natural.

Zirconiul este un material biocompatibil cu ţesuturile din jur, prezintă o rezistenţă mult mai mare decat coroanele metalo-ceramice astfel că trebuie forţe foarte mari ca acestea să se poată fractura.

Oricare din tipurile de coroane dentare existente ar alege pacientul, este important ca acesta să înţeleagă avantajele şi dezavantajele, să cunoască raportul dintre calitate şi preţ şi să ştie cum să le îngrijească.

Let’s block ads! (Why?)

[ad_2]

Source link