[ad_1]
Cum gestionăm sensibilitatea dentară după efectuarea unui tratament de albire?
Albirea dentară este o procedură pe care foarte mulţi pacienţi o solicită, din dorinţa de a avea un zâmbet îngrijit, şi frumos.
Pe lângă faptul că o dantură îngrijită sugerează o atenţie sporită faţă de propria persoană, aceasta mai poate însemna automat şi creşterea încrederii în sine.
Indicațiile albirii dentare
Situaţiile în care se recomandă albirea dentară sunt multiple iar dintre acestea, cele mai frecvente sunt :
- Dinţi mai gălbui genetic – fiecare persoană se naşte cu un anumit fenotip, adică posedă anumite caracteristici încă din perioada de dezvoltare intrauterină.
La fel şi culoarea dinţilor, în unele situaţii poate să natural mai închisă şi în acelaşi tip deranjantă pentru pacient, astfel că acesta va opta pentru un tratament de albire. - Pete dobândite – aceste pete pot să fie urmarea fumatului sau a consumului de lichide şi alimente care au potenţial cromogen, adică ce favorizează depunerea de substanţe colorante la nivelul unităţilor dentare (vinul roşu, sucurile din fructe de pădure închise la culoare, sfecla roşie)
- Unele medicamente la pacienţii care au tratamente cronice sau chiar anumite produse de îngrijire a cavităţii orale (apele de gură cu clorhexidină) pot să aibă acelaşi efect de modificare a culorii dentare. In funcţie de frecvenţa cu care aceşti factori cromogeni acţionează dar şi durata cotanctului cu unităţile dentare, pot să producă coloraţii minore sau severe.
- Consumul în exces de fluor, mai ales în cazul copiilor, aministrarea de tablete cu fluor pot să ducă la intoxicaţie, fenomen numit fluoroză, ce se caracterizează prin apariţia de pete albe la nivelul coroanelor, iniţial, pentru ca mai apoi, odată cu evoluţia bolii, aceste pete să devină maronii.
Mulţi pacienţi apelează cu încredere la tratamentele de albire a dinţilor fără să se intereseze în prealabil ce presupun acestea.
Tratamentele efectuate în cabinetul stmatologic sau acelea făcute acasă însă cu acordul medicului dau rezultate bune pentru că sunt controlate de un specialist în domeniu.
Uneori, tratamentele de albire făcute după ureche după pacient pot să ducă la efecte secundare adverse.
Chiar dacă albirea se face în cabinet sau acasă, unul dintre efectele adverse ce apare inconstant şi în grade diferite de severitate este sensibilitatea dentară.
Acest fenomen prezent după procedeul de albire dentara are o intensitate uşoară spre moderată, însă tranzitorie.
In urmă cu câtiva ani, când aceste tratamente erau încă la începuturi, numărul pacienţilor care prezentau sensibilitate dentară era mai mare în comparatie cu situaţia de azi, deoarece in formulele gelului de albire au fost incluşi agenţi de desensibilizare, fosfat de calciu amorf, floruri şi nitrat de potasiu.
Reacţia este perfect normală, pacientul nu trebuie să se sperie dacă în timpul sau după tratament prezintă sensibilitate dentară, de aceea este recomandat ca albirea dentara să fie făcută în cabinet, pentru a reduce riscul iritării gingiei şi a apariţiei sensibilităţii dentare.
De obicei, medicul dentist poate să recomande antiinflamatoare nesteroidiene în ziua în care este efectuată albirea dentara iar ca indicaţii, pacientul va evita bauturile foarte reci sau foarte calde, va clăti gura cu apă călduţă şi va folosi pastă de dinţi cu fluor.
[ad_2]
Source link