clinica stomatologica în Giurgiu

De ce este indicată extracţia molarilor de minte incluşi?

[ad_1]

De ce este indicată extracţia molarilor de minte incluşi?

Molarii de minte, cunoscute şi popular sub denumirea de măsele de minte, sunt dinţii care erup cel mai tarziu la nivelul arcadelor dentare, în jurul vârstei de 18 ani.

In unele cazuri, dacă maxilarele sunt dezvoltate insuficient, aceşti molari nu mai au loc pentru a erupe normal, la nivelul arcadelor dentare.

Astfel, aceştia fie impactează în molarii de 12 ani, situaţi anterior sau rămân incluşi în os, parţial sau total la anumite niveluri, care îi fac mai uşor sau mai greu de extras.

Incluziunile dentare apar atunci când un dinte nu poate să erupă la nivelul arcadelor dentare şi rămâne în os, după perioada sa normală de erupţie. Atunci când dintele se află în intregime în os, incluzia poartă denumirea de incluzie totală.

Molarii de minte se extrag nu numai atunci când produc infecţii, inflamaţii şi dureri. Aceştia pot să fie extraşi şi preventiv, atunci când medicul constată că nu există suficient loc pentru erupţia lor pe arcadă.

Alte motive pentru care dinţii incluşi se extrag:
  • Dacă molarul este inclus doar parţial si o mică parte din coroana sa se vede cu ochiul liber, atunci înseamnă că el este acoperit de o mică porţiune de gingie. Aceasta poate să inmagazineze bacterii la nivelul ei dar şi sub ea şi să producă carii sau pericoronarite.
  • Halena poate să fie o altă consecinţă a acumulării bacteriene de la nivelul mucoasei gingivale.
  • In cazul în care pacientul optează pentru un tratament ce presupune aplicarea unui aparat ortodontic, molarii de minte pot să îngreuneze buna desfăşurarea a acestuia. De aceea, înainte de începerea tratamentului ortodontic, medicul specialist poate să recomande efectuarea extracţiilor molarilor de minte precum şi a altor dinţi (de obicei premolarii) care pot să constituie piedici în obţinerea rezultatelor dorite.
  • Durerile articulare sau dificultăţi în procesul de masticaţie pot să fie cauze ale incluziunii molarilor de minte.
  • Dacă molarul de minte este inclus înntr-o poziţie nefirească şi poate să producă prejudicii dinţilor sau structurilor moi învecinate, se recomandă de asemenea extracţia acestora.

Extracţia molarilor de minte se practică prin efectuarea unei anestezii locale, decolarea unui lambou de grosime totală prin care medicul îşi va crea un acces corespunător pentru a vedea molarul sau osul ce îl acoperă.

Mai departe, dacă molarul este inlcus doar în ţesuturile moi, acesta va fi luxat şi extras prin acelaşi mod precum un dinte situat normal la nivelul arcadelor dentare.

In schimb, dacă dintele este inclus în os, medicul va continua prin frezarea sub răcire a osului ce acoperă dintele, până când îl va descoperi.

După extracţia molarului inclus, se curăţă bine alveola şi mai apoi se suturează, pentru a crea condiţiile unei vindecări optime.

Recuperarea este de obicei uşoară, însă pot să apară tumefacţia şi durerea, în special în prima şi în a doua zi postoperator. Dacă pacientul va respecta indicaţiile date de medic, întreg procesul de recuperare fiind mai uşor de suportat.

Medicii îndrumă pacienţii spre extracţia molarilor de minte înainte ca rădăcinile să fie complet formate, astfel întregul proces fiind mai uşor, procedura fiind una mult simplificată.

Let’s block ads! (Why?)

[ad_2]

Source link