clinica stomatologica în Giurgiu

Mituri în cabinetele stomatolgice

[ad_1]

Mituri în cabinetele stomatolgice

Pacienţii apelează la diverse surse de informare atunci când sunt interesaţi despre un anumit subiect.

Fie că este vorba despre persoanele din anturaj, despre cărţi sau articole de pe internet, sursele de informare sunt tot mai numeroase şi nu întotdeuna pot ghida pacienţii într-un mod corect.

În unele situaţii, acestea se dovedesc utile dar din păcate, în majoritatea cazurilor, pacienţii ajung să fie dezinfrormaţi şi să îşi piardă încrederea şi în tratamentele propuse de către medicul stomatolog.

Întotdeauna, cea mai importantă sursă de informare ar trebui să fie medicul stomatolog.

Acesta deţine toate informaţiile de care pacientul are nevoie pentru ca tratamentul să fie eficient iar rezultatele mulţumitoare pentru ambele părţi, medic şi pacient.

Vom prezenta, în cele ce urmează, trei dintre cele mai frecvente chestiuni ce pun semne de întrebare pacienţilor sau îi determină să abordeze greşit unele situaţii :

 • Mitul curentului drept cauză a durerilor de dinţi – nu de puţine ori se petrec situaţiile în care pacienţii calcă pragul cabinetelor dentare acuzând fie dureri sau tumefacţii şi susţinând că acestea au fost provocate de curent. În realitate, cariile sunt răspunzătoare atât de durerile dentare cât şi de producerea abceselor, cele din urmă fiind soldate cu tumefacţia şi roşeaţa părţilor moi. Cariile ar trebui tratate întotdeauna la timp, în momentul depistării lor pentru că de multe ori acestea pot să evolueze asimptomatic iar pacientul să se prezinte la medic numai în pusee acute, atunci când durerile devin insuportabile. Mulţi pacienţi aleg să se prezinte la cabinetele stomatologice doar atunci când îi doare, situaţie foarte greşită.
  Odată ce se instalează durerea, variantele de tratament scad iar cele rămase pot să nu fi pe placul pacientului.

  Controalele regulate reduc acest risc de dezvoltare a patologiilor.

  itul radiografiilor dentare care iradiază peste măsură – de-a lungul timpului, tehnologia a avansat iar aceasta s-a aplicat şi asupra aparatelor de radiografie. În prezent, radiaţiile pe care aparatele de radiologie le emit, sunt comparabile cu o zi de stat la plajă, astfel că devin nesemnificative.

  Totuşi, în cazul pacientelor gravide, este bine ca efectuarea de radiografii să fie temporizate în primul şi ultimul trimestru, pentru a reduce orice potenţial risc.

 • Mitul aparatului ortodontic care, din punctul de vedere al unor pacienţi, este adresat doar copiilor – într-adevăr, este bine ca orice corectare a anomaliilor maxilarului să fie efectuate cât mai din timp pentru a asigura o dezvoltare armonioasă a masivului facial. În perioada de creştere, aplicarea de aparate ortodontice dirijează mandibula spre o creştere armonioasă, în concordanţă cu celelalte structuri intră şi extraorale. Însă, dacă tratamentele ortodontice nu se efectuează în timpul copilăriei, nu este o contraindicaţie ca acestea să se efectueze şi la adulţi.

  Rezultate bune pot fi obţinute şi la vârste înaintate, dacă parodonţiul de susţinere suportă aplicarea acestora.

Mituri au existat dintotdeauna şi vor exista în continuare deoarece sursele de informare sunt variate şi tot mai multe.

E bine ca pacientul să ştie ce să selecteze iar în caz de dubii mereu să apeleze la sfatul medicului.

Let’s block ads! (Why?)

[ad_2]

Source link